Det høres kanskje utrolig ut, men denne sørfranske hvitvinen kan du lagre i 20 år

Det høres kanskje utrolig ut, men denne sørfranske hvitvinen kan du lagre i 20 år

Provence-hvitvin som overgår selv de beste burgundere i lagringspotensial, høres nesten for vilt ut. Men like fullt fakta.

Ch. Simone i den knøttlille appellasjonen Palette rett utenfor Aix-en-Provence i det sørøstlige Frankrike, er et unikt sted på mange måter. Men det er først og fremst gjennom vinene at eiendommen skiller seg ut. Også flaskene og deres etiketter gir vinene et arkaisk utseende, de ser ut som om de har tilbrakt lang tid i kjelleren allerede. Og at de slett ikke har tenkt å bli tatt opp derfra.

Lagringdyktig er bare forbokstaven.

Slik smaker de da også. Særlig den hvite, Ch. Simone Blanc 2013, som er svært konsentrert, fast og stofflig og så langt unna en fruktbombe du kan komme. En imponerende og ultratradisjonell hvitvin som kommer til å leve godt i en god kjeller i 20 år. Den modner dessuten svært sakte mye på grunn av måten den er laget på – til sammen to års modning på bunnfallet i store gamle eikefat før flasketapping.

Den kan kanskje kalles gammeldags, men for all del ikke gammel. Mer som noe som lever og utvikler seg i et tempo som er helt upåvirket av livet utenfor denne noe isolerte eiendommen, omgitt av den skogkledde åsryggen Massif de Montaiguet som den er.

Slike viner finner du ikke så mange steder lenger. Jeg kan egentlig bare tenke på Portugal, Pera-Manca er en slik vinstil. Men kanskje særlig den bittelille regionen Colares, helt ute ved Atlanterhavskysten, som lager viner helt ulikt alle andre. Slik sett har de noe til felles, bortsett fra at Palette ikke er helt kystnær, og har helt andre druesorter, klima og jordsmonn.

Det er druen clairette som er hovedingrediens i den hvite Simone. En drue som er mest kjent i form av enklere viner for raskt konsum i dag, men som har en lang historie.

Denne clairettevinen er unntaket

At den evner å gi en så lagringsdyktig vin som hos Ch. Simone, skyldes flere forhold. Først og fremst veldig gamle vinstokker, opp mot hundre års alder, et sterkt og steinete kalkjordsmonn med innslag av leire og nordvendte vinmarker som gjør at druene bruker lang tid på å modne og dermed beholder en god syrestruktur.

Ch. Simone ligger isloert til og godt beskyttet av Massif de Montaiguets skoger.

Hos Ch. Simone er imidlertid de gamle parsellene plantet på tradisjonell måte, hvilket vil si sammen med flere druesorter, som muscat, ugni blanc og grenache blanc i tillegg til clairette. Alle druene plukkes samtidig og fremstilles sammen.

Siden Ch. Simone Blanc ikke kan bestilles på vanlig måte, må den plukkes opp i en av spesialbutikkene eller spesialbestilles.

Her kan du lese om hvordan du går fram med spesialbestilling

Ch. Simones andrevin Les Grandes Carmes de Simone Blanc 2014 kan derimot bestilles. Den har mye av den samme karakteren som førstevinen, men litt mer kjøttfull i frukten og dermed mer «moderne» i stilen. Men fortsatt med den flotte konsentrasjonen som kjennetegner hvit Simone.

Florence og Jean-François Rougier overtok etter far/svigerfar René Rougier som i sin tur fulgte etter sin far, slik man har gjort det her siden 1830 da Rougier-familien kom til eiendommen. Og Rougier-ene insisterer på økologisk dyrking uten bruk av sprøytemidler og heller ingen tilsetting av gjær i gjæringstankene. Ikke fordi det er tidsriktig, men fordi det er slik de har gjort i generasjoner.

Siden slottet opprinnelig var et kloster, er vindruedyrking noe som har pågått her i hvert fall siden 1500-tallet da vinkjellerne ble gravd ut. Noe som er med på å bygge opp under den legendariske statusen til Ch. Simone.

Mye takket være en annen legende, nemlig Winston Churchill, som på en av sine mange reiser i traktene ble venn med Rougier-familien. Selv om han var kjent for et umettelig behov for flytende nytelser, var han også kjent for sin kresenhet, og at han hadde lagt sin elsk på Ch. Simone ga nok god drahjelp på det britiske markedet. 

Provence-tilhørigheten gjør selvsagt sitt til at rosévin står på menyen. Ikke uventet er Ch. Simone i rosa drakt noe helt annet enn resten av Provence. Dette er ikke rosa viner for å slukke tørsten med under en parasoll. Derimot roséer med et visst lagringspotensial og som trives bedre sammen med kjøtt enn salater og skalldyr, og langt unna stranden.

Igjen er det slik at Ch. Simone Rosé 2015 er en vin som er i spesialutvalget/spesialbestilling, mens Les Grands Carmes de Simone Rosé 2014 kan bestilles på vanlig måte. Begge disse er tilgjengelig i mikroskopiske kvanta, så om du vil ha en spesiell rosa opplevelse i sommer, må du aksjonere raskt. Slottsutgaven nyter godt av den generelt sett rikere 2015-årgangen, mens Les Grands Carmes i 2014-utgave er noe mer leskende.

Ch. Simone er ikke like kjent for sine røde viner, men de ligger slett ikke langt tilbake for den hvite,  enn si den rosa som den røde deler druemateriale med. Den flotte Ch. Simone 2012 er utsolgt, men den bløtere 2011-utgaven som finnes i spesialutvalget, er også en godbit.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Les Grandes Carmes de Simone Blanc 2014

Produsent:
Ch. Simone
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
6882701
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Les Grands Carmes de Simone Rosé 2015

Produsent:
Ch. Simone
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Sør
Pris:
339,70 kr
Varenummer:
5396801
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen