En solid smak av Provence

En solid smak av Provence

Disse vinene gir Provence-følelsen også for den som skal tilbringe ferien i Norge.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Provence er først og fremst drømmen om utemåltider i lange lune kvelder hvor middelhavsretter skylles ned av lys og lettdrikkelig rosévin. Ch. de Roquefort Corail 2013 (97771) har alt som skal til og enda mer til å følge det meste av sommerlig føde. Den er svært så elegant og delikat med veldig god frukt og fin friskhet.

Biodynami + gamle vinstokker

Årsaken til at denne roséen hevder seg så godt blant Provence-roséene , er at råvarene kommer fra relativt høytliggende vinmarker, ved 380 m.o.h., hvor druene høstes noe senere. Middelhavet er bare fem kilometer unna og bidrar også positivt til å ventilere når det er som varmest. Parsellene som gir druer til roséen er nordøst- og østvendte hvilket også forsinker modningsprosessen.

Jordsmonnet er for øvrig steinete med kalk og leire som base som er en gunstig miks for druer som skal gi syrefrisk vin under den stekende Provence-sola. Dessuten arbeider produsenten Raimond de Villeneuve på Ch. de Roquefort biodynamisk i sine vinmarker hvilket innebærer naturlig lavere avling og dermed god konsentrasjon. På Ch. de Roquefort ligger avlingen på 57 hl/ha. I tillegg er en tredel av vinstokkene mer enn 40 år gamle, og kvalifiserer for «vieilles vignes», noe som fungerer svært godt sammen med biodynami.

Moderat alkohol

Vingården på 20 hektar ligger rett utenfor Provences grand cru, Bandol . Derfor koster også de Villeneuves rosé mindre enn disse. Men kvaliteten er like høy.

Han lager også en hvitvin av druen clairette , Ch. de Roquefort Petit Salé 2012 (97770) som er en like interessant vin som roséen. Mineralsk og med god fruktkarakter – et supert hvitt alternativ til sommermenyen. Druene kommer fra en parsell på 3 hektar plantet i 1954, som er vest- og nordvestvendt og høstes enda senere enn druene til roséen. Dette til tross er alkoholnivået moderat, 12 prosent.

Historisk drue

Clairette, eller petit salé (den lille salte) som den heter lokalt, er for øvrig en druesort som er typisk for området, og som hadde sin storhetsperiode på 1600- og 1700-tallet. Den er fortsatt av en viss betydning, men opptrer sjelden alene. Det er fordi den oksiderer lett og om den plukkes ved full modning, har den gjerne for lav syre og høy alkohol. Det er det tykke skallet som gjør at den modner sent.

Hos Ch. de Roquefort er det imidlertid kjølig nok til at clairette oppnår god balanse, hvilket vinen dokumenterer på en utmerket måte. Men mange steder plukkes den tidlig for å beholde mest mulig syrefriskhet, blant annet for bobleappellasjonen Crémant de Die, en sjelden fugl i det primært røde Rhône.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ch. de Roquefort Corail 2019

Produsent:
Ch. de Roquefort
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
9777101
86 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Ch. de Roquefort Petit Salé 2018

Produsent:
Ch. de Roquefort
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
195,00 kr
Varenummer:
9777001
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen