Dette drikker du til feit ribbe

Både øl og akevitt er selskrevne til ribbe, men også vin kan nytes dersom man heller foretrekker dette.
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2005 - 14:50

Du befinner deg her:

 

Del 1: Glade fete griser = ekstra god ribbe

>>>

Del 2: Dette drikker du til feit ribbe

 

Del 3: Ribbe som gjør glad

En skikkelig feit ribbe med sprø svor, rød surkål og portvinssvisker som tilbehør trenger et øl med god bitterhet og friskhet, middels maltpreg og fin fruktsødme. Hansa Juleøl (2664) (for 33cl) er et svært harmonisk partner siden det både har tilstrekkelig friskhet og fylde. CB Juleøl (2661) (for 33cl) er like perfekt forutsatt at du ikke lesser på med surkål og svisker for det har bittelitt mindre sødme enn bergensølet.

Akevitt er selvskreven til en feit ribbe. Både spriten og kraven bidrar aktivt i fordøyelsen av alt fettet og gjør at du føler deg bedre etter et slikt stort måltid. Selvsagt forutsatt at inntaket er moderat. Den klassiske ribbeakevitten er Løiten Linie, men den blir med dette tilbehøret litt skarp og lett til. Perfeksjon oppnås derimot med dens storebror Gammel Reserve (8). Karven og spriten er godt emballert i fatsødme og tørket frukt. En akevitt som løfter måltidet til enda større høyder.

Litt enklere men likevel med god punch og tydelig karvepreg, er Oslofjord Aquavit (13552). Den vil definitivt gi en god magefølelse langt inn i julenatten.

Men det finnes de som verken liker øl eller akevitt. Og det er ingen ting i veien for å drikke vin til ribba. Både en syrefrisk rosévin og en tilsvarende rødvin fungerer meget godt til. Som den søritalienske roséen Rosaura 2014 (33115). Den har i tillegg til god syre også den lille bærsødmen som gjør kombinasjonen til et behagelig møte. Jaboulet Beaumes de Venise Le Paradou 2011 (20357) er en vesentlig rikere opplevelse siden den også spiller på animalske toner som matcher en rik kjøttsmak. Gode syrer renser dessuten fint opp etter fettet samtidig som de bløte tanninene gir en myk og god munnfølelse. En skikkelig julevin også hva krydder angår.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 

Du befinner deg her:

 

Del 1: Glade fete griser = ekstra god ribbe

>>>

Del 2: Dette drikker du til feit ribbe

 

Del 3: Ribbe som gjør glad

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta på sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her