Julemat

Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Foto: (Liliboas)

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.
27 Desember 2024 - 08:10

Det er noen som spiser kalkun på julaften, noen spiser det i løpet av romjulen og enda fler har det som festmiddag på nyttårsaften. Så hva skal vi da drikke til kalkunen?

Kalkun er kanskje den mest vinvennlige retten av tradisjonell julemat i Norge. Du slipper unna salt og røkt, som i pinnekjøtt, den er uten lut og fermentering, og tilbehøret er ofte mer vinvennlig enn for eksempel surkål. Kalkunen smaker ikke så mye i seg selv, så lurt å holde seg unna de kraftigste mest alkoholrike eller eikede rødvinene, men ellers står du faktisk ganske fritt.

Hvis du ønsker hvitvin til kalkunmiddagen, står du egentlig ganske fritt, men jeg vil anbefale å velge en vin med god konsentrasjon, altså litt opp i kvalitet. En god chardonnay fra Burgund, Jura eller USA vil være et godt valg, en chenin blanc fra Loire eller en semillon fra Sør-Afrika i god kvalitet vil også fungere fint.

På lille julaften sender NRK alltid «Grevinnen og hovmesteren» som egentlig er en sketsj fra nyttårsaften. Her proklamerer grevinnen at de tar champagne til fuglen, og grevinnen har selvfølgelig rett. Champagne eller eventuelt britisk musserende vil være et strålende valg til kalkunmiddagen.

Hvis du er av typen som har lyst på litt god rødvin til kalkunen, finnes det også mange muligheter. En god og saftig pinot noir, kanskje fra USA, vil være godt til. Det vil også god, men ikke for kraftig barbera fra Piemonte, en ikke altfor kraftig sangiovese og mange rødviner av Østerrikes lokale druer.

Alt i alt er det som tidligere nevnt mye som passer til kalkunen, også øl vil være godt til så lenge det ikke er altfor bittert. Pass på at kalkunen får ha hovedrollen og ikke blir overdøvet av hverken vin eller tilbehør, så blir festmiddagen helt strålende.

På de neste sidene finner du forslag i de mange kategoriene av drikke som passer til kalkun

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her