Dette er kanskje den siste smaken av viner fra denne historiske epoken
(Foto: Andre Brattland)

Dette er kanskje den siste smaken av viner fra denne historiske epoken

Fire viner som alle har fått et merke av historien er nå tilgjengelig i svært små kvanta. Trenger du et klenodium til vinsamlingen som er i bedre form enn deg selv, ja da skal du gå for en av disse.

Vi snakker nemlig om perioden 1940 til 1945 – bedre kjent under navnet andre verdenskrig – men som også har en viktig plass i vinhistorien. Både fordi dette var svært vanskelige tider for vinbøndene og ikke minst fordi perioden ble avsluttet med en legendarisk årgang i form av 1945. Omtrent som en naturens plaster på de dype sårene som krigen forårsaket, dog bare i kvalitet, for mengden vin var veldig liten, spesielt i Burgund.

De mest kjente vinene fra dette store lille året har ikke uventet vært toppslott i Bordeaux, Burgund og Champagne, Frankrikes fremste vinjuveler, og de få flaskene som fortsatt finnes er nå vel forvart i samleres kjellere.

 

For noen dager siden dukket det opp et knippe på fem viner fra denne perioden fra en for meg helt ukjent produsent i Rivesaltes, hetvinsområdet i Roussillon, i det sørvestlige Frankrike. Det viser seg imidlertid å være et sideprosjekt til Marie Sisqueille som også står bak Ch. Sisqueille som er tilgjengelig i 1874- og 1930-årgang. Sisqueille-familien har dype røtter i dette området som tidligere produserte en av Frankrikes mest etterspurte vinstiler. De skal ha regjert over halvparten av Rivesaltes-arealet på et tidspunkt.

I dag dekker AOC Rivesaltes 3500 hektar og det produseres knapt 7 millioner liter, mens bare halvparten av dette selges årlig i flasker.

Mesteparten er ung vin siden AOC-reglene krever minimum 12 måneder og 5 år eller mer modning avhengig av stil. Men disse vinene holder nærmest evig om de modnes i glassballonger etter at den oksidative fasen i fat er tilbakelagt. Rivesaltes er en hetvin som lages ved at nøytral sprit tilsettes før vinen er ferdig gjæret slik at den fortsatt har rundt 100 gram restsukker og gjæringen stoppes. Deretter overføres den til fat for modning som ofte finner sted utendørs året rundt – og sjelden i luftkondisjonerte forhold.

 

Marie Sisqueille er en av flere produsenter fra dette glemte hjørnet av Frankrike som i de senere årene har gravd fram familiens glassballonger med så vel førkrigs- som etterkrigs hetviner og lagt dem ut for salg. Den amerikanske vinsamleren Philippe Gayral har mye av æren for at disse vinene er tilgjengeliggjort og har fått fornyet interesse. Han står selv bak varemerket L'Archiviste som også er i salg i Norge, akkurat nå i årgangene 1978, 1964 og 1959.

Se alle de gamle vinene fra dette glemte området som er tilgjengelig på polet

Nå er altså «krigsvinene» fra Marie Siqueille klar for markedet, og den norske importøren har fått tak i fem av seks krigsårganger. 1944 som egentlig er den siste krigsårgangen, finnes ikke i Norge, men er i følge et googlesøk i salg på kontinentet.

Grenache noir er hoveddruen i de røde Rivesaltes-vinene.  Bilde: ODrachenko

Domaine Marie Rivesaltes 1945 som i sin helhet er laget i et fritt Frankrike, holder det årgangen lover. Konsentrasjonen er virkelig stor og den har stor friskhet ved siden av veldig god kompleksitet. En nydelig 73 år gammel vin som forsvarer sine 1744 kroner uten problem. Det blir nemlig bare denne muligheten.

 

Den er imidlertid ikke alene, for Domaine Marie Rivesaltes 1942 er i samme liga hva angår konsentrasjon samtidig som den er imponerende ungdommelig. Også Domaine Marie Rivesaltes 1943 og Domaine Marie Rivesaltes 1941 har den samme strukturen, men er litt mer utviklet med tydeligere ranciopreg som kan beskrives som lær, tørket frukt og gammelt trevirke.

Den letteste av de fem, Domaine Marie Rivesaltes 1940, bør slett ikke avskrives av den grunn, for den er ytterst delikat og elegant, leskende og overraskende tørr. Prøv den til anago sushi (grillstekt ål med en saus av innkokt ålekraft, soyasaus og sukker) eller Middelhavs-ansjos med et drypp av vellagret eddik.

Meditasjon/konversasjonsviner

Samtlige egner seg best som meditasjon eller i sentrum for konversasjon, og kanskje om omstendighetene vinene ble til under. Det er lite tilgjengelig informasjon om årgangene i denne delen av Frankrike, så vinene må snakke for seg. Og at vi faktisk kan drikke disse vinene i dag, har muligens med å gjøre at okkupasjonsmakten ikke var til stede i denne delen av Frankrike mer enn en kort periode mellom november 1942 og tidlig høst 1944 da landet atter var fritt.

Det sørlige Frankrike tilhørte fra sommeren 1940 den såkalte frie sonen og var administrert av den forhatte Vichy-regjeringen, og åpenbart ikke ansett som arisk nok for nazistene. Heldigvis visste de ikke hvilke vinskatter som skjulte seg i kjellerne i dette solsvidde landskapet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. 

I dette tilfellet er vinene merket som utsolgt. Det skyldes at de tilhører tilleggsutvalget. Slike viner bestilles ved å sende epost til kundeservice@vinmonopolet.no eller ditt lokale polutsalg.

 

Rivesaltes 1945

Produsent:
Domaine Marie
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Område:
Rivesaltes
Pris:
1 744,40 kr
Varenummer:
8340801
97 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dom. Marie Rivesaltes 1942

Produsent:
Domaine Marie
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rivesaltes
Pris:
1 749,00 kr
Varenummer:
8340701
96 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dom. Marie Rivesaltes 1943

Produsent:
Domaine Marie
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rivesaltes
Pris:
1 749,00 kr
Varenummer:
8340901
95 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dom. Marie Rivesaltes 1941

Produsent:
Domaine Marie
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rivesaltes
Pris:
1 749,00 kr
Varenummer:
8340601
94 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Rivesaltes 1940

Produsent:
Domaine Marie
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Område:
Rivesaltes
Pris:
1 744,40 kr
Varenummer:
10067201
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen