Godbiter i pollisten
Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Vi snakker om en rosevin som nærmer seg rød nebbiolo i trøkk.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 21:12

Rosévin av nebbiolo er veldig populært blant de som ønsker en rosévin som smaker noe annet enn drops. Takket være denne druens geniale karakter gir den både struktur og aroma til rosévin hvilket gjør den veldig godt egnet som matvin.

Men også blant nebbioloroséene er det forskjeller, og Scarzello Diferènt 2015 er som navnet antyder annerledes.

Den kom til første gang i 2013 og det ved en feiltakelse. Federico Scarzello lager bare rødvin av nebbioloen sin – selv om han også er kjent for Erpacrife-spumanten han lager sammen med kompiser.

Den første Diferent kom fra en tank med nebbiolo og barbera som ble lansert i Norge i fjor sommer da den var to år. Da levde den absolutt opp til navnet.

Rosa barolo

I 2015-årgang er den altså en ren nebbiolo, druene kommer fra barolocru-et Merenda, men laget på samme måte som i 2013.

Les mer om Federico Scarzello og hans viner

Det betyr at druene får «blø» litt farge før mosten fjernes fra skallene, men uten at det er snakk om pressing. Derav navnet saignée på fransk. På italiensk er før øvrig betegnelsen salasso som betyr årelating.

Resultatet er en veldig ren og delikat most – i rosévin blir alle feil synlige, og for produsenten gjelder det å beholde denne renheten helt fram til vinen er i glasset. Noe som har både positive sider (du er sikret en ren vin) og negative (du får en litt for pen og litt nøytral vin).

Det som skiller Scarzellos rosé fra de fleste andre er at den er gjæret med druenes egne gjærsopper og at den har gjennomgått også den malolaktiske gjæringen. Dermed blir den rundere i munnen, noe som kler konsentrasjonen i vinen. I tillegg har den litt tid i flaske før lansering hvilket gjør at den oppleves som en mer fullverdig vin.  

Kun i Norge

En rosé som fungerer veldig godt på matbordet. Til alt fra grillet lam eller storfe, pølser og spekemat, men også krydret kjøtt.

Server den i romslige glass, som om den var en barolo. Og den kan med fordel helles i en karaffel en time før den skal nytes.

Den smaker altså helt fortreffelig nå, men har også potensial til å lagres noen år, om det skulle være et ønske. Mest sannsynlig blir alt drukket denne (sen)sommeren, for den er kun laget i et antall av 1000 flasker. Trøsten er at alle kom til Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto
Dagens rett

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto

Et festmåltid kan knapt lages enklere enn dagens fristelse med blåskjell.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang
Dagens rett
Grillede laksekoteletter med linseburgere, persille- og vårløksalat

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang

I denne oppskriften får laksekotelettene et enkelt, men veldig smaksrikt følge som også tilfredsstiller vegetariske behov. Prøv bare selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her