Godbiter i pollisten
Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Vi snakker om en rosevin som nærmer seg rød nebbiolo i trøkk.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 21:12

Rosévin av nebbiolo er veldig populært blant de som ønsker en rosévin som smaker noe annet enn drops. Takket være denne druens geniale karakter gir den både struktur og aroma til rosévin hvilket gjør den veldig godt egnet som matvin.

Men også blant nebbioloroséene er det forskjeller, og Scarzello Diferènt 2015 er som navnet antyder annerledes.

Den kom til første gang i 2013 og det ved en feiltakelse. Federico Scarzello lager bare rødvin av nebbioloen sin – selv om han også er kjent for Erpacrife-spumanten han lager sammen med kompiser.

Den første Diferent kom fra en tank med nebbiolo og barbera som ble lansert i Norge i fjor sommer da den var to år. Da levde den absolutt opp til navnet.

Rosa barolo

I 2015-årgang er den altså en ren nebbiolo, druene kommer fra barolocru-et Merenda, men laget på samme måte som i 2013.

Les mer om Federico Scarzello og hans viner

Det betyr at druene får «blø» litt farge før mosten fjernes fra skallene, men uten at det er snakk om pressing. Derav navnet saignée på fransk. På italiensk er før øvrig betegnelsen salasso som betyr årelating.

Resultatet er en veldig ren og delikat most – i rosévin blir alle feil synlige, og for produsenten gjelder det å beholde denne renheten helt fram til vinen er i glasset. Noe som har både positive sider (du er sikret en ren vin) og negative (du får en litt for pen og litt nøytral vin).

Det som skiller Scarzellos rosé fra de fleste andre er at den er gjæret med druenes egne gjærsopper og at den har gjennomgått også den malolaktiske gjæringen. Dermed blir den rundere i munnen, noe som kler konsentrasjonen i vinen. I tillegg har den litt tid i flaske før lansering hvilket gjør at den oppleves som en mer fullverdig vin.  

Kun i Norge

En rosé som fungerer veldig godt på matbordet. Til alt fra grillet lam eller storfe, pølser og spekemat, men også krydret kjøtt.

Server den i romslige glass, som om den var en barolo. Og den kan med fordel helles i en karaffel en time før den skal nytes.

Den smaker altså helt fortreffelig nå, men har også potensial til å lagres noen år, om det skulle være et ønske. Mest sannsynlig blir alt drukket denne (sen)sommeren, for den er kun laget i et antall av 1000 flasker. Trøsten er at alle kom til Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her