Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Dette er rosévinen for alle baroloelskere

Vi snakker om en rosevin som nærmer seg rød nebbiolo i trøkk.

Rosévin av nebbiolo er veldig populært blant de som ønsker en rosévin som smaker noe annet enn drops. Takket være denne druens geniale karakter gir den både struktur og aroma til rosévin hvilket gjør den veldig godt egnet som matvin.

Men også blant nebbioloroséene er det forskjeller, og Scarzello Diferènt 2015 er som navnet antyder annerledes.

Den kom til første gang i 2013 og det ved en feiltakelse. Federico Scarzello lager bare rødvin av nebbioloen sin – selv om han også er kjent for Erpacrife-spumanten han lager sammen med kompiser.

Den første Diferent kom fra en tank med nebbiolo og barbera som ble lansert i Norge i fjor sommer da den var to år. Da levde den absolutt opp til navnet.

Rosa barolo

I 2015-årgang er den altså en ren nebbiolo, druene kommer fra barolocru-et Merenda, men laget på samme måte som i 2013.

Les mer om Federico Scarzello og hans viner

Det betyr at druene får «blø» litt farge før mosten fjernes fra skallene, men uten at det er snakk om pressing. Derav navnet saignée på fransk. På italiensk er før øvrig betegnelsen salasso som betyr årelating.

Resultatet er en veldig ren og delikat most – i rosévin blir alle feil synlige, og for produsenten gjelder det å beholde denne renheten helt fram til vinen er i glasset. Noe som har både positive sider (du er sikret en ren vin) og negative (du får en litt for pen og litt nøytral vin).

Det som skiller Scarzellos rosé fra de fleste andre er at den er gjæret med druenes egne gjærsopper og at den har gjennomgått også den malolaktiske gjæringen. Dermed blir den rundere i munnen, noe som kler konsentrasjonen i vinen. I tillegg har den litt tid i flaske før lansering hvilket gjør at den oppleves som en mer fullverdig vin.  

Kun i Norge

En rosé som fungerer veldig godt på matbordet. Til alt fra grillet lam eller storfe, pølser og spekemat, men også krydret kjøtt.

Server den i romslige glass, som om den var en barolo. Og den kan med fordel helles i en karaffel en time før den skal nytes.

Den smaker altså helt fortreffelig nå, men har også potensial til å lagres noen år, om det skulle være et ønske. Mest sannsynlig blir alt drukket denne (sen)sommeren, for den er kun laget i et antall av 1000 flasker. Trøsten er at alle kom til Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Scarzello Diferènt 2013

Produsent:
Scarzello
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
209,50 kr
Varenummer:
2256501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen