Mest lest
Dette er Trump-vinene

Dette er Trump-vinene

Men de er ikke i salg i Norge. Om noen vil importere dem, er dessuten usikkert gitt den nyvalgte presidentens manglende popularitet her til lands.
Aase E. Jacobsen
12 November 2016 - 17:16

Det er sønnen til Donald J. Trump, Eric Trump, som er sjef for Trump Winery, anskaffet i 2011 som et konkurabo. Eric har uttalt til amerikansk presse at målet er å lage «verdens beste viner». Vingården som tidligere het Kluge Estate, ligger i Virginia, som ironisk nok er «Clinton-land».

Eric Trump er sjefen for Trumps vingård.
Eric Trump er sjefen for Trumps vingård. Foto: jack looney

 

Men det hindrer ikke Trump-familien i å satse stort. I dag er det 80 hektar med vinmarker primært plantet med chardonnay, cabernet og merlot.

Vingården ligger bare et steinkast unna USAs tredje president Thomas Jeffersons hjem Monticello hvor han døde i 1826. Monticello som nå er et eget AVA (American Viticultural Area), var åsted for flere forsøk på å etablere en vingård med vitis vinifiera-planter som han hadde med seg fra sine mange besøk i Frankrike. Hans kjærlighet til fransk vin er velkjent. I ettertid lyktes andre så til de grader at det i dag dyrkes vindruer i samtlige av USAs stater.

Delte meninger om kvaliteten

Virginia har opplevd et kraftig økning i vinmarkarealet på bekostning av særlig tobakk som tidligere var viktigste landbruksprodukt. Også peanøtter er viktig i denne staten som var den første engelske kolonien i det som nå er USA. Og peanøtter er nok et landbruksprodukt som har en historie med Det hvite hus. President Jimmy Carter var peanøttfarmer før han ble president i 1977.

Siden jeg ikke har smakt Trump-vinene selv, må jeg støtte meg på andre. Nettstedet Vinepair har fått den amerikanske sommelieren Victoria James på stjernerestauranten Piora til å teste vinene. Og det virker ikke veldig oppløftende. Det er neppe årsaken til at Donald Trump ikke drikker alkohol. Men  Vinepair-journalisten mener landet trenger en president som drikker vin, som gode gamle Thomas Jefferson.

Den renommerte vinskribenten James Suckling er mer positiv og mener utsiktene er bra for disse vinenes framtid. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon
Dagens rett

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon

En velsmakende pai settes alltid pris på, særlig når den lages av rester. Og blir det rester, smaker den like godt dagen etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her