Disse hvitvinene har mer kraft enn mange røde

Disse hvitvinene har mer kraft enn mange røde

Chenin blanc fra de beste vinmarkene i Loire er solide kraftpakker som hamler opp med de meste smaksrike retter, enten det er sjømat, kjøtt eller vegetar.

Mosse Arena Savennières 2016 er en utrolig konsentrert og intenst mineralsk vin med mye av alt, men som samtidig er veldig godt balansert. En virkelig stor smaksopplevelse som også har et svært langt liv foran seg, og likevel til en utrolig gunstig pris.

Mens denne er å foretrekke til virkelig smakskraftig sjømat, er Mosse Marie Bonnes-Fer 2016 fra samme produsent, et bedre følge retter med lyst kjøtt som kylling, kalv eller svin, men sågar lam. Den har større tyngde og noe høyere alkohol, men også veldig god syre som frisker opp.

Mens den første er en AOC Savennières, det absolutt fremste cru-et for tørr hvitvin i Loire, er den andre en Vin de France – altså laveste nivå i fransk vinlovgining. Men begge er laget av druen chenin blanc som gjør rent bord i den midtre delen av Loire, rundt byen Angers.

Disse vinene må vi vente til 2017-årgangen før vi får smake på ny.

Eiendommen til paret Agnès og René Mosse ligger i Lambert du Lattay, i Coteaux du Layon som er AOC for søte viner, mens de tørre vinene fra området må benevnes Anjou. Valget av Vin de France skyldes 2016-årgangens lave avling som følge av klimatiske utfordringer. Derfor var det ikke nok druer til å lage Mosses mange etterspurte enkeltvinmarksviner som Les Rouchefer, Bonnes Blanches og Initials BB som får druer fra parseller innen Anjou. De slo like godt sammen navnene og laget Marie Bonnes-Fer.

Agnès og René Mosse.

Se alle vinene fra Mosse her

Siden de setter Vin de France på etiketten, behøver de heller ikke sende inn vinene for godkjenning av myndighetene. Da er det nemlig en komite stort sett bestående av andre produsenter i området, som gir sitt godkjentstempel på at vinen er «typeriktig». Mosse-ene bruker også Vin de France siden de av og til bruker druer utenfor Anjous AOC-grenser. Så selv det om det «naturlige» ville være å holde seg til reglene, er det naturlige hovedårsaken til at paret ikke ønsker å tilpasse seg. De lager vinene etter en ingen-inngripen-filosofi. Det betyr også minimal bruk av svovel, men vinene modnes i eik, dog velbrukt sådan, før flasketapping. Siden prosessen ikke styres, får hvitvinene lov til å gjennomføre malolaktisk gjæring, hvis den skjer naturlig, vel å merke.

Agnès og René Mosse er en populær arbeidgiver blant unge agronomer og vinmakere.

De var allerede før første druer var plukket i 1999, i sentrum av den stadig økende skaren av naturvinorienterte produsenter i Loire. Paret hadde drevet en vinbar i Tours i noen år da de ved hjelp av Jo Pithon, en annen sentral figur i dette miljøet, fikk napp på dennes naboeiendom som skulle selges. Siden overtakelsen har de plantet en del nytt og selvsagt konvertert til økologisk/biodynamisk drift. I dag har de drøyt 15 hektar vinmarker, hvorav en tredel unge vinplanter, inkludert 0,48 hektar i Savennières.

Av druene fra de yngste vinplantene plantet mellom 2000 og 2002, lager de Mosse Chenin 2016 som byr på svært mye god vin for pengene og som kan lagres i minst 8 år. En konsentrert vin med flott frukt som er et lekkert følge til gode vegetarretter, men også sjømat.

Her er insekter velkomne.

Denne delen av Loire kjennetegnes av et særdeles sammensatt jordsmonn som varierer fra parsell til parsell. I Savennières-parsellen er det sand over oppsmuldret skifer, og i de andre parsellene er det ulike kombinasjoner av skifer, kvarts, leir og grus. Vekstforhold som chenin-druen bare elsker.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Mosse Arena Savennières 2018

Produsent:
Dom. Mosse
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire, Savennières
Pris:
449,90 kr
Varenummer:
1289701
94 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mosse Marie Bonnes-Fer 2016

Produsent:
Dom. Mosse
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
8153501
93 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mosse Chenin

Produsent:
Dom. Mosse
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
8153301
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen