Verdens beste søtvin?

Denne vinen er nå amerikanerne "villige til å drepe for". Og til litt høyere pris enn det vi må ut med her.
Aase E. Jacobsen
11 Oktober 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I følge Wine Spectator, som er ansvarlige for galskapen etter at de ga Domaine des Baumards Quarts de Chaume 2005 sjeldne 98 poeng tidligere i år, kostet den 70 dollar over there. Med dagens lave dollarkurs er det fortsatt noen kroner mer enn det den koster her til lands.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Om du er enig i de 98 poengene eller ei, er av mindre betydning. Det som er aller mest interessant er at denne unike dessertvinen er rimelig sammenlignet med klassiske edelsøte viner fra andre områder. De edelsøte rieslingene har gått helt av skaftet prismessig, og de beste blant sauternes'er og tokajere har også skutt fart.

Minst 50 år
Chenin blanc fra Quarts de Chaume, kanskje den mest berømte av alle de store søte Loire-appellasjonene, er for øvrig noe av det mest holdbare som finnes.

Men sødmen er langt mer dempet enn i eksempelvis enn riesling beerenauslese. Og noen ganger til og med mindre søt enn en auslese. Men likevel nok sødme til at vinen kan holde i minst 50 år. Mye takket være syren som danner vinens ryggrad. Og selvsagt den fantastiske aprikosfrukten som kjennetegner god chenin blanc.

Kostbar fremstilling
Den dempete sødmen gjør at Quarts de Chaume ikke passer til de aller søteste dessertene. Den er imidlertid uovertruffen til fruktdesserter samt ikke minst til oster, også de virkelig smakskraftige typene.

Baumard eier i alt 6 av totalt 45 hektar i Quarts de Chaume og selv om det høres ut som en betydelig parsell, er volum av denne vinen svært lite. Årsaken er selvsagt at den lages av svært modne og ofte botrytisinfiserte druer som må høstes nærmest én for én siden modningen innen hver klase er veldig ujevn. Plukkeren går gjennom vinmarken inntil fem ganger for å få med seg mest mulig druer, hvilket bidrar til at dette er en kostbar vin å fremstille.

Must for vinkjelleren
Navnet Quarts de Chaume stammer fra den tiden da vinmarkene rundt landsbyen Chaume tilhørte Ronceray-klosteret i Angers. Bøndene som forpaktet vinmarkene måtte betale en leie (tiende) og det var en firedel (quart) av druene med den beste eksponeringen. Chaume-vinmarkene utgjør nemlig et sørvendt amfiteater med et jernholdig skiferjordsmonn som har en helt unik evne til å magasinere varme - og dermed gi slik kraft og potensial til vinen. 2005 var til overmål et vellykket år i Loire.

At Baumard har god kontroll over chenin blanc også i tørre utgaver, er Clos de Saint Yves 1999 (47387), tilhørende Savennières-appellasjonen, et strålende bevis på. En favoritt gjennom mange år som nå er kommet i en ekstra vellagret utgave - men som fortsatt har en lang vei å gå før den er fullmoden. En nødvendighet i en hver seriøs vinkjeller.
 
Foto: Liz Mortenzen

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her