Verdens beste søtvin?

Denne vinen er nå amerikanerne "villige til å drepe for". Og til litt høyere pris enn det vi må ut med her.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I følge Wine Spectator, som er ansvarlige for galskapen etter at de ga Domaine des Baumards Quarts de Chaume 2005 sjeldne 98 poeng tidligere i år, kostet den 70 dollar over there. Med dagens lave dollarkurs er det fortsatt noen kroner mer enn det den koster her til lands.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Om du er enig i de 98 poengene eller ei, er av mindre betydning. Det som er aller mest interessant er at denne unike dessertvinen er rimelig sammenlignet med klassiske edelsøte viner fra andre områder. De edelsøte rieslingene har gått helt av skaftet prismessig, og de beste blant sauternes'er og tokajere har også skutt fart.

Minst 50 år
Chenin blanc fra Quarts de Chaume, kanskje den mest berømte av alle de store søte Loire-appellasjonene, er for øvrig noe av det mest holdbare som finnes.

Men sødmen er langt mer dempet enn i eksempelvis enn riesling beerenauslese. Og noen ganger til og med mindre søt enn en auslese. Men likevel nok sødme til at vinen kan holde i minst 50 år. Mye takket være syren som danner vinens ryggrad. Og selvsagt den fantastiske aprikosfrukten som kjennetegner god chenin blanc.

Kostbar fremstilling
Den dempete sødmen gjør at Quarts de Chaume ikke passer til de aller søteste dessertene. Den er imidlertid uovertruffen til fruktdesserter samt ikke minst til oster, også de virkelig smakskraftige typene.

Baumard eier i alt 6 av totalt 45 hektar i Quarts de Chaume og selv om det høres ut som en betydelig parsell, er volum av denne vinen svært lite. Årsaken er selvsagt at den lages av svært modne og ofte botrytisinfiserte druer som må høstes nærmest én for én siden modningen innen hver klase er veldig ujevn. Plukkeren går gjennom vinmarken inntil fem ganger for å få med seg mest mulig druer, hvilket bidrar til at dette er en kostbar vin å fremstille.

Must for vinkjelleren
Navnet Quarts de Chaume stammer fra den tiden da vinmarkene rundt landsbyen Chaume tilhørte Ronceray-klosteret i Angers. Bøndene som forpaktet vinmarkene måtte betale en leie (tiende) og det var en firedel (quart) av druene med den beste eksponeringen. Chaume-vinmarkene utgjør nemlig et sørvendt amfiteater med et jernholdig skiferjordsmonn som har en helt unik evne til å magasinere varme - og dermed gi slik kraft og potensial til vinen. 2005 var til overmål et vellykket år i Loire.

At Baumard har god kontroll over chenin blanc også i tørre utgaver, er Clos de Saint Yves 1999 (47387) , tilhørende Savennières-appellasjonen, et strålende bevis på. En favoritt gjennom mange år som nå er kommet i en ekstra vellagret utgave - men som fortsatt har en lang vei å gå før den er fullmoden. En nødvendighet i en hver seriøs vinkjeller.
 
Foto: Liz Mortenzen

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Baumard Quarts de Chaume 2010

Produsent:
Dom. des Baumard
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
604,60 kr
Varenummer:
4724201
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Baumard Savennières Clos de Saint Yves 2012

Produsent:
Dom. des Baumard
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
252,30 kr
Varenummer:
4738701
93 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen