Godbiter i pollisten
Disse vinene kan også nytes med klærne på

Disse vinene kan også nytes med klærne på

Navnet Schmitt Frei. Körper. Kultur. er et frekt ordspill på tysk for nudisme. Men det spiller på at vinene er helt avkledde og naturlige. At de kommer i literflasker, gjør dem enda mer perfekte for sommersesongen.
01 Juli 2020 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Gleden var stor da jeg sist jeg var i Berlin, og på en naturvinbar, fikk et glass svakt grumsete svært fruktig, stofflig og aromatisk riesling fra db Schmitt. Bianka og Daniel Schmitt var nemlig den første (så vidt jeg kan huske) tyske naturvinsprodusenten som kom på det norske markedet, i 2015, og dermed representerte noe helt nytt.

Les om sist denne produsenten hadde vin på polet

Både Bianka og Daniel er ønologutdannet og overtok ansvaret for Daniels families vingård i 2012.

Siden har dette markedet eksplodert både i Tyskland og i Norge, og paret er tilbake på polet i toppform med noen aldeles herlige viner. Ikke riesling som sist riktignok, men en god blanding av Rheinhessens «underdogs », scheurebe, huxelrebe, weissburgunder, grauburgunder og ortega.

Bianka og Daniel lager en veldig etterspurt oransjevin av weissburgunder. Den heter Orpheus.

Her kan du lese om en som også gjør noe med disse druene

  Foto: MARTINRUSTADJOHANSEN

Det har gitt Schmitt Frei. Körper. Kultur. Weiss 2019 stor stofflighet og god konsentrasjon, er en super matvin, og har mye mer av alt enn hva den lekne etiketten og navnevalget skulle tilsi. Det skyldes at vinen er laget på samme måte som alle deres viner, uavhengig av prisnivå. Håndarbeid tvers gjennom og de fem druesortene er behandlet individuelt. Mens de tre første har fått tre ukers skallkontakt, er de to siste presset direkte. Her er det selvsagt spontangjæring som gjelder, for denne vinen er det snakk om glassfibertank, og alle druene kommer fra biodynamisk dyrkete vinmarker. De tilsetter 15 mg svovel før flasketapping. Bianka og Daniel er derfor ikke «religiøse» når det kommer til sin naturvinstil. 

De har til sammen 16 hektar i området rundt Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen.
  Foto: MARTINRUSTADJOHANSEN

Den finnes i både en rosa og en rød versjon. Schmitt Frei. Körper. Kultur. Rose 2019 er laget på samme måte som den hvite, bare med en annen drue, spätburgunder eller pinot noir. Desssuten med kort skallkontakt. Alt dette har gitt en svært syrefrisk rosevin, på nivå med østerriksk schilcher, men uten denne rosestilens urtepreg, mer i retning rabarbra og jordbær og med god finesse.

  Foto: MARTINRUSTADJOHANSEN

Den røde Schmitt Frei. Körper. Kultur. Rose 2019 er en blanding av spätburgunder, dornfelder og merlot og er framstilt i 4400 liters eikefat hvor den ligger på bunnfallet fram til tapping. En herlig fersk rødvin med god friskhet og munnfølelse som i motsetning til de to andre har to alkoholprosenter mer.

Alle tre kommer fra deres til sammen 16 hektar med vinmarker i området rundt Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen.

Vinene er betydelig rimeligere i Tyskland, men sammenlignet med hva de koster på Systembolaget (hvor de selges i partykasser a 6 flasker som ikke er tillatt i Norge), er den norske prisen omgjort til litersflaske omtrent lik.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Bianka og Daniel bruker for det meste eikefat til vinene sine, men den hvite og rosa er laget i glassfibertank.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her