Godbiter i pollisten
Disse vinene kan også nytes med klærne på

Disse vinene kan også nytes med klærne på

Navnet Schmitt Frei. Körper. Kultur. er et frekt ordspill på tysk for nudisme. Men det spiller på at vinene er helt avkledde og naturlige. At de kommer i literflasker, gjør dem enda mer perfekte for sommersesongen.
01 Juli 2020 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Gleden var stor da jeg sist jeg var i Berlin, og på en naturvinbar, fikk et glass svakt grumsete svært fruktig, stofflig og aromatisk riesling fra db Schmitt. Bianka og Daniel Schmitt var nemlig den første (så vidt jeg kan huske) tyske naturvinsprodusenten som kom på det norske markedet, i 2015, og dermed representerte noe helt nytt.

Les om sist denne produsenten hadde vin på polet

Både Bianka og Daniel er ønologutdannet og overtok ansvaret for Daniels families vingård i 2012.

Siden har dette markedet eksplodert både i Tyskland og i Norge, og paret er tilbake på polet i toppform med noen aldeles herlige viner. Ikke riesling som sist riktignok, men en god blanding av Rheinhessens «underdogs », scheurebe, huxelrebe, weissburgunder, grauburgunder og ortega.

Bianka og Daniel lager en veldig etterspurt oransjevin av weissburgunder. Den heter Orpheus.

Her kan du lese om en som også gjør noe med disse druene

  Foto: MARTINRUSTADJOHANSEN

Det har gitt Schmitt Frei. Körper. Kultur. Weiss 2019 stor stofflighet og god konsentrasjon, er en super matvin, og har mye mer av alt enn hva den lekne etiketten og navnevalget skulle tilsi. Det skyldes at vinen er laget på samme måte som alle deres viner, uavhengig av prisnivå. Håndarbeid tvers gjennom og de fem druesortene er behandlet individuelt. Mens de tre første har fått tre ukers skallkontakt, er de to siste presset direkte. Her er det selvsagt spontangjæring som gjelder, for denne vinen er det snakk om glassfibertank, og alle druene kommer fra biodynamisk dyrkete vinmarker. De tilsetter 15 mg svovel før flasketapping. Bianka og Daniel er derfor ikke «religiøse» når det kommer til sin naturvinstil. 

De har til sammen 16 hektar i området rundt Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen.
  Foto: MARTINRUSTADJOHANSEN

Den finnes i både en rosa og en rød versjon. Schmitt Frei. Körper. Kultur. Rose 2019 er laget på samme måte som den hvite, bare med en annen drue, spätburgunder eller pinot noir. Desssuten med kort skallkontakt. Alt dette har gitt en svært syrefrisk rosevin, på nivå med østerriksk schilcher, men uten denne rosestilens urtepreg, mer i retning rabarbra og jordbær og med god finesse.

  Foto: MARTINRUSTADJOHANSEN

Den røde Schmitt Frei. Körper. Kultur. Rose 2019 er en blanding av spätburgunder, dornfelder og merlot og er framstilt i 4400 liters eikefat hvor den ligger på bunnfallet fram til tapping. En herlig fersk rødvin med god friskhet og munnfølelse som i motsetning til de to andre har to alkoholprosenter mer.

Alle tre kommer fra deres til sammen 16 hektar med vinmarker i området rundt Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen.

Vinene er betydelig rimeligere i Tyskland, men sammenlignet med hva de koster på Systembolaget (hvor de selges i partykasser a 6 flasker som ikke er tillatt i Norge), er den norske prisen omgjort til litersflaske omtrent lik.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Bianka og Daniel bruker for det meste eikefat til vinene sine, men den hvite og rosa er laget i glassfibertank.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her