Ukens vin
Topp rieslingkjøp

Topp rieslingkjøp

Denne rieslingen er i en klasse for seg. På alle måter.
Aase E. Jacobsen
30 September 2015 - 13:48

 

 

Weing. Schmitt Riesling Kalkmergel 2014 er et knallgodt kjøp. Her får du utrolig god rieslingfrukt for pengene. Dessuten et mineralpreg som du normalt må godt over to hundre kroner for å finne. Denne superkule vinen passer perfekt til en lang rekke retter. Selvsagt alt av tilberedte sjømatretter, men også grønnsaksretter.

Biodynamisk sertifisert

Karakteren får den fra det kalkholdige jordsmonnet, som navnet antyder. Den er gjæret kun med druenes egne gjærsopper og har ellers fått være i fred i de seks ukene denne prosessen tok. Deretter har vinen tilbrakt 5-6 måneder på bunnfallet hvilket bidrar med fedme og samtidig beskytter mot oksidasjon.

Den er dessuten biodynamisk sertifisert, og siden denne produsenten putter de fleste korta i en bunke og lager én vin av sine rieslingdruer, er prisen ekstra gunstig. Når det er sagt, lager de også et par pinot noir-er og i veldig små kvanta en musserende vin uten svovel. Samt to oransjeviner, men ingen av disse er i salg i Norge. Disse blir imidlertid med på Rawfair - eldorado for naturvinprodusenter og -elskere når den kommer til Berlin 29. november i år.

Les om hvilke følelser naturvin kan virvle opp

Bak dette vidunderet av en riesling står det unge vinmakerparet Daniel og Bianka Schmitt som siden 2012 har laget Weingut Schmitts viner.

Bianka og Daniel.

 

Før Biankas inntreden het vingården Peter Schmitt und Sohn. Pappa Peter er fortsatt med og mamma Gabi og søsteren Diana jobber i restauranten (gutsschänke) på gården.

Druer i 235 år

Før Daniel overtok ansvaret for vinkjelleren som 22-åring hadde han jobbet for både Schäfer-Fröhlich, Ploder-Rosberg og Jackson Estate på New Zealand.

Daniel og Bianka som også er vinmakerutdannet, sørget samtidig for at vingårdens produkter er Demeter-sertifisert som er den internasjonale merkingen for biodynamisk framstilling. De har «Økologisk - uten alt» som slogan.

Vingården på 16 hektar i Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen har vært drevet av familien i samfulle 235 år. Den naturlige tilnærmingen startet i 2007.

Jordsmonnet er som vinnavnet antyder kalkholdig.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her