Dolcetto grand cru

Dogliani gir dolcettodruen de aller beste forhold for å yte maksimalt. Som disse to godbitene.
Aase E. Jacobsen
18 September 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

September viser seg å bli en god måned, for nå er tilbudet av dolcettoer i polets fullsortiment betraktelig bedret! Og da snakker vi om viner fra den beste og eneste rendyrkete dolcetto-appellasjonen, nemlig Dogliani.

Mens dolcetto kan være alt fra saftige lette viner til kjøttfulle mørke bærbomber, oppnår druen ekstra raffinement og ikke minst kraft i denne sørlige delen av Piemonte.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringsdyktig
Årsaken er en kombinasjon av jordsmonn og klima. Temperaturene i Dogliani er noe jevnere og det mineralholdige jordsmonnet av kalk og leire bidrar med bedre struktur. Og mens dolcetto ofte regnes som en vin for raskt konsum, er Dogliani-dolcettoen en vin som faktisk trenger tid i flaske.

Enkeltvinmarksdolcetto
Chionetti er som de fleste andre produsenter i Dogliani relativt liten og lager bare 80.000 flasker fordelt på to ulike viner. Som begge kommer fra sin respektive enkeltvinmark. Chionetti var for øvrig en pioner når det gjaldt å satse på Doglianis cru'er.

San Luigi Dolcetto di Dogliani 2007 (56934) stammer fra en litt større parsell enn Briccolero Dolcetto di Dogliani 2007 (56933) som igjen har noe mer kalk i jordsmonnet. Det gir seg utslag i en for dolcetto strålende syre. De fine og slanke, men likevel gode tanninene har vinene til felles. Likeså en fantastisk god frukt.

De eldste er best
Og forklaringen heter Quinto Chionetto, som til tross for sine 83 år fortsatt er aktiv i vinmarkene. Han har et forhold til hver plante og pleier den individuelt. Og han stoler kun på sin generasjon, i hvert fall når det gjelder innhøstning og beskjæring. For alt dette arbeidet utføres av andre pensjonister.

Men han lar likevel de neste generasjonene få være med og bestemme. Etter at sønnen så tragisk omkom i en bilulykke for 20 år siden, overtok svigerdatteren Maria hans plass. Og barnebarnet Nicola følger med fra sidelinjen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her