Drikke
Drikk som Don Draper i Mad Men

Drikk som Don Draper i Mad Men

Denne spennende vrien på old fashioned ville fått Don Draper i Mad Men til å trygle om enda mer.
04 April 2014 - 12:00

Mitt første bidrag som Apéritifs faste drinkspaltist er en ultraklassisk cocktail – old fashioned. Den er faktisk en av byggesteinene i enhver bar og den klare favoritten til «helten» i Mad Men-serien, Don Draper.

Bli kjent med Chris Grøtvedt

Denne fantastiske drinken blir først nevnt for over 200 år siden – og er mer populær enn noensinne. En enkel kombinasjon av sprit, bitter, sukker og vann. Den er tolket om til ulike versjoner verden over. Så også av meg.

Elsker rom

Jeg har alltid vært en stor beundrer av rom og det store spektret av smaker man kan jobbe med i de ulike kategoriene av romtyper.

Siden det nærmer seg påske og jeg forbinder denne tiden med sjokolade, kakao, kanel og krydder, bruker jeg en utmerket lagret rom med mye «kropp» – Ron Zacapa 23.

Slik lages Zacapa

Vanligvis lages Old Fashioned ved å løse sukker opp med Angostura Bitter og Club Soda før du tilsetter brennevin og is. Men jeg er ingen stor fan av denne måten.

Kanelstang og chili

Lag heller en enkel sukkerlake med 2 deler sukker til 1 del varmt vann, rør dette til sukkeret løser seg opp og avkjøl i kjøleskapet. Her kan du også tilsette andre krydder dersom du ønsker det. Prøv gjerne kanelstenger og litt opphakket chili som passer bra til en lagret rom med sjokolade og kaffepreg.

I denne oppskriften har jeg valgt en sherry av typen pedro ximenez (PX blant venner) som base for sødme. Grunnen er enkel: Ron Zacapa 23 er lagret i et såkalt solerasystem, altså det samme som brukes for sherry. Den har derfor allerede mye av disse kvalitetene i både smak og aroma.

Bitter gjør godt

Når det kommer til bruk av bitter i en Old Fashioned, er jeg av formeningen «more is more». Tunge smaker krever mye bitter for å balansere sødmen i en slik cocktail.

Angostura Bitter er lett tilgjengelig på Vinmonopolet i hele landet. I oppskriften har jeg inkludert noen dråper av en ny spennende sjokoladebitter, Fee Brothers Aztek Chocolate Bitters, for ekstra sjokoladesmak. Denne bitteren er ennå ikke i salg via Vinmonopolet, men kommer senere i år.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender. Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et rocksglass (whiskyglass) med isbiter og hell blandingen over. Rør i 20 sekunder.
  2. Ta en bit appelsinskall (zest) og klem oljen fra skallet over drinken.
  3. Dermed vil sitrusaromaene treffe nesen og sette i gang smaksløkene når du tar din første slurk av denne smaksbomben av en cocktail.
  4. Legg en lang kanelstang oppi. Den kan brukes som rørepinne.
Tips 1:
Husk rikelig med is i glasset slik at drinken holder seg kald og ikke vanner seg ut for fort – for stor utvanning og dårlig is er alle drinkers fiende.
Tips 2:
Om du ikke får tak i sjokoladebitter, kan du fint lage drinken uten.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her