Eksotisk fransk

Disse sørfranske vinene er ikke bare i en hittil ukjent klasse for seg, men hviler også på historiske røtter.
Aase E. Jacobsen
24 Januar 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Henri Milan lager vin midt i turistfella Saint-Rémy de Provence, og kunne sikkert solgt vinene sine til godtroende turister uten særlig anstrengelse. Slik faren kanskje gjorde. For da Henri overtok for drøyt tjue år siden valgte han å gjøre om på praksisen på vingården på jakt eter høyere kvalitet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Utforsket terroir'et
Han la om til økologisk jordbruk, og kuttet dermed kraftig ned på avlingen, samtidig som han valgte tradisjonell vinfremstilling med lite bruk av svovel. Han begynte også å utforske terroiret, altså de klimatiske og geologiske forholdene på de til sammen 17 hektarene.

Blant annet oppdaget han at enkelte parseller hadde samme jordsmonn som den kanskje aller mest legendariske av alle Châteauneuf-du-Pape'er, nemlig Château Rayas. Det betyr gul sand over kalkrik grus som evner å gi ekstra mye eleganse til grenache. Også hos Milan er dette hoveddruen selv om han i sin "enkleste" røde, Milan Rouge 2003, bruker like mye syrah.

Tilbake til Antikken
Men det er hans store røde, Clos Milan 2001, som aller best demonstrerer vingårdens potensial. Den henter sine druer fra en to hektar stor parsell med inntil 50 år gamle vinstokker. Resultatet er en veldig eksotisk vin med mange fellestrekk med den mer berømte naboen i nord. Men som altså står på helt egne ben.

Det gjør også hans hvitvin Le Grand Blanc 2005. For mens paven, den gangen pavesetet lå i Avignon, hentet sin rødvin fra det som nå er Châteauneuf-du-Pape, var det hvitvinen fra området rundt Milans vingård som var pavens favoritt. Disse vinene skal også ha vært berømte helt tilbake til antikken.

Bør dekanteres
Årsaken til at hvitvinen herfra oppnådde høy kvalitet var å finne i det kalkholdige mergeljordsmonnet samt høyden over havet. Vingården ligger nemlig ved foten av Alpilles-fjellet som når opp i 498 m.o.h. Kanskje ikke så imponerende i seg selv, men i dette klimaet er det nok til å få ekstra ventilasjon. Godt hjulpet av den til tider ekstremt sterke Mistral-vinden.

Milans lett moderniserte utgave er laget av en litt eiendommelig blanding av roussanne, chardonnay, grenache blanc samt muscat og rolle. Chardonnayen valgte han på grunn av sin forkjærlighet for hvite viner fra Burgund. Men denne ligner ikke mye på vinene derfra. Den har en svært kraftig mineralsk karakter og ganske så rik frukt samt relativt bløt syre. Det den har til felles med store hvite burgundere er at den tjener på dekantering. Og prøv den gjerne til Sør-Frankrikes store klassiker, nemlig bouillabaisse.

NB!
Vi gjør oppmerksom på at selv om Clos Milan (vnr. 49767) har status utsolgt hos Vinmonopolet, så medfører dette ikke riktighet. Vinen er (på grunn av en teknisk feil som ikke kan rettes før 1. mars) midlertidig overført til spesialimport.
 
Men fortvil ikke for her er fremgangsmåten for å få tak i den:
Kontakt ditt lokale polutsalg og si at du ønsker å bestille Clos Milan 2001 som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Servco), navnet på vinen og antall. Når vinen er levert til butikken, får du beskjed om det.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her