Drikke
Eksotisk italiensk hvitvin fra Lazio sør for Roma
Foto: (Marco Carpineti)

Eksotisk italiensk hvitvin fra Lazio sør for Roma

Her er noen druer du neppe har smakt vin av før. De er ikke bare gode, men er også svært gunstig priset.
10 November 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Marco Carpineti Cervinara Bianco 2009 (52731), Marco Carpineti Collesanti Bianco 2009 (52733) og Marco Carpineti Cervinara Rosso 2009 (52732) byr alle tre på mye karakter for pengene. Den rimeligste hvite er laget av bellone og den andre av arciprete bianco som er en klone av den første.

Mye særpreg
Bellone har en veldig lang historie i området noen mil sørøst for Roma i det bølgende landskapet som kjennetegner denne delen av Lazio. Jordsmonnet er vulkansk hvilket gir mye karakter til så vel hvite som røde druer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Resultatet er en særpreget vin med veldig god syre, fin mineral- og sitrusfedme og lang ettersmak. Et spennende følge til smaksrike sjømatretter og spekemat servert som antipasti.

Messevin
Arciprete fikk sitt gjennombrudd på 1700-tallet da kirken som eide alt land i området, var på jakt etter en vin til messen. Det var erkebiskopens oppgave, derav navnet, og han falt for denne vinens styrke, aromaer og mykhet.

Han hadde nok blitt overveldet av dagens utgave som henter sine druer fra rundt 220 m.o.h. For den har fin fylde og friskhet, veldig god sødme og stor frukt. En spennende og annerledes vin som er perfekt til krydret mat fra hav og land.

Økologisk
Den røde er laget av nerobuono di cori som er en ytterst lokal drue siden den kun finnes her rundt byen Cori hvor produsenten Marco Carpineti holder til. Dette området som er kilden til berømte retter som spaghetti carbonara og zuppa di pasta e fagioli samt andre rustikke, men akk så smaksrike retter. Ikke uventet er denne rødvinen skapt for slik mat med sin store saftighet, bløte men likevel effektive tanniner og fine særpreg. En mer ekte vin til denne type italiensk mat finnes knapt.

Carpineti som for øvrig dyrker sine druer økologisk, er også "berømt" for sin musserende vin, Marco Carpineti Brut 2007 (52730), også den laget av bellone. En tørr og god musserende med mye av druens særpreg. Utmerket til italienskinspirert fingermat.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her