Drikke
Ekte håndverksøl

Ekte håndverksøl

Disse franske ølene er 100 prosent håndlaget og har dermed all smaken i behold under korken.
Aase E. Jacobsen
07 Juni 2013 - 12:10

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
La Salamandre Pur Malt (5366)og Loirette Blonde (5363)er ufiltrerte, upasteuriserte og flaskegjæret. Akkurat slik ølet ble laget før i tiden. De er dermed uklare, har veldig rene og gode smaker av råvarene og et «naturlig» og tykt skum. I tillegg er de økologiske.

Les mer om pasteurisering

Salamandre er fyldigere og rikere, og et veldig godt matøl, mens Loirette er mer en typisk tørsteslukker.

Vinfolkets øl

Ølene er brygget hos det bittelite (80.000 liter) bryggeriet Brasserie de la Pigeonelle. Beliggenheten midt i vindistriktet Touraine, gjør at det er en enslig svale. Like fullt har det fått en kultstatus blant vinfolket på franske vinbarer.
For når ganen er utslitt av tanniner og vinsyre, er det ingenting som smaker så godt som en leskende øl. Og dette kan vel også alle nordmenn som har vært på vinsmakinger underskrive på.

Brødrene Stephane og Ludovic Hardouin startet bryggeriet for ti år siden i det som ser ut som en 60-talls vaskekjeller etter å ha eksperimentert en stund med hjemmebrygging. Og ikke minst etter å ha jobbet som distributører for belgisk øl i Paris.

Belgisk, tysk og britisk

Belgisk øl er derfor idealet, men råvarene er lokale. Siden Loire har en rekke småbønder som jobber økologisk, lot det seg derfor gjøre å kombinere økologi med kortreisthet.

Les mer om overgjæret øl

Den belgiske inspirasjonen til tross er valg av malt tyskinspirert (Pils og Munich) og humlevalget går mer i britisk retning. Til Salamandre er det brukt de engelske og veldig klassiske humletypene Admiral og Fuggle, den ene med høy og den andre med lavere alfasyreverdi. Til Loirette noe mer aromatisk humlebruk gjennom Strisselspalt fra Alsace og den bitrere Brewers Gold.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her