Ekte norsk i Cognac

Mens de andre "norske" cognachusene i dag bestyres av franskmenn med norske aner, har huset Birkedal Hartmann aldri skiftet ut det norske passet. I 1887 etablerte den første Birkedal Hartmann seg i Cognac, men det er først i høst at huset er representert
Redaksjonen
11 Desember 2001 - 13:07

Det var Halfdan Hartmann som dro til Cognac i 1887. Kort tid etter hadde han etablert cognac-huset Hartmann & Hartmann Fils et Frères. Han gjorde raskt stor suksess med cognacene sine, men da interessen for vin var like stor, flyttet han til Bordeaux fem år senere for å vie seg til vinen.

Her utviklet forretningen seg, og han solgte de fineste viner fra Mouton-Rothschild, Lafite-Rothschild og Château Margaux, tappet i egen kjeller - noe som var lov på den tiden. Men han hadde heller ikke glemt cognacen, og sammen med blant annet rom, whisky og olivenolje ble alt solgt under navnet Birkedal Hartmann.

I dag er det fjerde generasjon, Kim Birkedal Hartmann som bestyrer familiefirmaet.
-Jeg har i mange år solgt cognac til Sør-Amerika, Afrika og USA, men Norge har liksom ikke vært på "kartet", uten at jeg helt kan forklare hvorfor, sier Kim Birkedal Hartmann.

Det var ikke før Nicolas Mahé de Berdouaré i importfirmaet Vinhuset Nofra tok opp saken at prosessen begynte. Berdouaré mente at det også burde være plass for Birkedal Hartmanns cognacer i det norske markedet. Nå er de altså kommet, med den originale etiketten som oldefar Halfdan brukte i 1887.

Hemmelig nese
I dag markedsføres en VSOP og en XO i Norge, og de to blandes av Birkedal Hartmann selv og en "hemmelig nese" som Birkedal Hartmann ikke vil røpe navnet på.
- Jeg mener vi har fått fram de rette kvalitetene og smakene som passer den norske gane, sier Birkedal Hartmann som plukker de beste eaux-de-vie selv.

Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) er fatlagret i åtte til ti år, og innholdet kommer fra Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois og Borderies.
De karakteristiske aromaene fra de fire områdene gir cognacen et blomsteraktig preg, og duften av fiol ligger langt framme. Vinstokker og tørt løv er andre aromaer som kan anes. I smaken er det vanilje, tørkede aprikoser og sjokolade som er mest framtredende.

Birkedal Hartmann X.O. (33795) består av 95 prosent Ugni Blanc-basert cognac. De resterende er i hovedsak Folle Blanche som på det nærmeste er utryddet i Cognac. Destillatene fra Grande Champagne og Borderies har godgjort seg på fat fra Tronçais og Limousin i 12 til 17 år, og lagringen har gitt XO'en en ren og mørk farge. Sammen med eikearomaene finnes duft av vanilje og lakris. Eau-de-vie fra Borderies gir også den karakteristiske duften av fiol. Smaken er rund, og aprikos og kakao ligger framme i smaksbildet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Forsiden akkurat nå - 2

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her