Ekte norsk i Cognac

Mens de andre "norske" cognachusene i dag bestyres av franskmenn med norske aner, har huset Birkedal Hartmann aldri skiftet ut det norske passet. I 1887 etablerte den første Birkedal Hartmann seg i Cognac, men det er først i høst at huset er representert her hjemme.

Det var Halfdan Hartmann som dro til Cognac i 1887. Kort tid etter hadde han etablert cognac-huset Hartmann & Hartmann Fils et Frères. Han gjorde raskt stor suksess med cognacene sine, men da interessen for vin var like stor, flyttet han til Bordeaux fem år senere for å vie seg til vinen.

Her utviklet forretningen seg, og han solgte de fineste viner fra Mouton-Rothschild, Lafite-Rothschild og Château Margaux, tappet i egen kjeller - noe som var lov på den tiden. Men han hadde heller ikke glemt cognacen, og sammen med blant annet rom, whisky og olivenolje ble alt solgt under navnet Birkedal Hartmann.

I dag er det fjerde generasjon, Kim Birkedal Hartmann som bestyrer familiefirmaet.
-Jeg har i mange år solgt cognac til Sør-Amerika, Afrika og USA, men Norge har liksom ikke vært på "kartet", uten at jeg helt kan forklare hvorfor, sier Kim Birkedal Hartmann.

Det var ikke før Nicolas Mahé de Berdouaré i importfirmaet Vinhuset Nofra tok opp saken at prosessen begynte. Berdouaré mente at det også burde være plass for Birkedal Hartmanns cognacer i det norske markedet. Nå er de altså kommet, med den originale etiketten som oldefar Halfdan brukte i 1887.

Hemmelig nese
I dag markedsføres en VSOP og en XO i Norge, og de to blandes av Birkedal Hartmann selv og en "hemmelig nese" som Birkedal Hartmann ikke vil røpe navnet på.
- Jeg mener vi har fått fram de rette kvalitetene og smakene som passer den norske gane, sier Birkedal Hartmann som plukker de beste eaux-de-vie selv.

Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) er fatlagret i åtte til ti år, og innholdet kommer fra Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois og Borderies.
De karakteristiske aromaene fra de fire områdene gir cognacen et blomsteraktig preg, og duften av fiol ligger langt framme. Vinstokker og tørt løv er andre aromaer som kan anes. I smaken er det vanilje, tørkede aprikoser og sjokolade som er mest framtredende.

Birkedal Hartmann X.O. (33795) består av 95 prosent Ugni Blanc-basert cognac. De resterende er i hovedsak Folle Blanche som på det nærmeste er utryddet i Cognac. Destillatene fra Grande Champagne og Borderies har godgjort seg på fat fra Tronçais og Limousin i 12 til 17 år, og lagringen har gitt XO'en en ren og mørk farge. Sammen med eikearomaene finnes duft av vanilje og lakris. Eau-de-vie fra Borderies gir også den karakteristiske duften av fiol. Smaken er rund, og aprikos og kakao ligger framme i smaksbildet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen