Ekte norsk i Cognac

Mens de andre "norske" cognachusene i dag bestyres av franskmenn med norske aner, har huset Birkedal Hartmann aldri skiftet ut det norske passet. I 1887 etablerte den første Birkedal Hartmann seg i Cognac, men det er først i høst at huset er representert
Redaksjonen
11 Desember 2001 - 13:07

Det var Halfdan Hartmann som dro til Cognac i 1887. Kort tid etter hadde han etablert cognac-huset Hartmann & Hartmann Fils et Frères. Han gjorde raskt stor suksess med cognacene sine, men da interessen for vin var like stor, flyttet han til Bordeaux fem år senere for å vie seg til vinen.

Her utviklet forretningen seg, og han solgte de fineste viner fra Mouton-Rothschild, Lafite-Rothschild og Château Margaux, tappet i egen kjeller - noe som var lov på den tiden. Men han hadde heller ikke glemt cognacen, og sammen med blant annet rom, whisky og olivenolje ble alt solgt under navnet Birkedal Hartmann.

I dag er det fjerde generasjon, Kim Birkedal Hartmann som bestyrer familiefirmaet.
-Jeg har i mange år solgt cognac til Sør-Amerika, Afrika og USA, men Norge har liksom ikke vært på "kartet", uten at jeg helt kan forklare hvorfor, sier Kim Birkedal Hartmann.

Det var ikke før Nicolas Mahé de Berdouaré i importfirmaet Vinhuset Nofra tok opp saken at prosessen begynte. Berdouaré mente at det også burde være plass for Birkedal Hartmanns cognacer i det norske markedet. Nå er de altså kommet, med den originale etiketten som oldefar Halfdan brukte i 1887.

Hemmelig nese
I dag markedsføres en VSOP og en XO i Norge, og de to blandes av Birkedal Hartmann selv og en "hemmelig nese" som Birkedal Hartmann ikke vil røpe navnet på.
- Jeg mener vi har fått fram de rette kvalitetene og smakene som passer den norske gane, sier Birkedal Hartmann som plukker de beste eaux-de-vie selv.

Birkedal Hartmann V.S.O.P. (33796) er fatlagret i åtte til ti år, og innholdet kommer fra Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois og Borderies.
De karakteristiske aromaene fra de fire områdene gir cognacen et blomsteraktig preg, og duften av fiol ligger langt framme. Vinstokker og tørt løv er andre aromaer som kan anes. I smaken er det vanilje, tørkede aprikoser og sjokolade som er mest framtredende.

Birkedal Hartmann X.O. (33795) består av 95 prosent Ugni Blanc-basert cognac. De resterende er i hovedsak Folle Blanche som på det nærmeste er utryddet i Cognac. Destillatene fra Grande Champagne og Borderies har godgjort seg på fat fra Tronçais og Limousin i 12 til 17 år, og lagringen har gitt XO'en en ren og mørk farge. Sammen med eikearomaene finnes duft av vanilje og lakris. Eau-de-vie fra Borderies gir også den karakteristiske duften av fiol. Smaken er rund, og aprikos og kakao ligger framme i smaksbildet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her