Ekte saker til godpris

Disse to sørfranske vinene smaker slik viner derfra skal smake.
Aase E. Jacobsen
30 September 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Château d'Oupia 2007 (56503) har en veldig intens aroma av mørke bær og varmt jordsmonn. Akkurat slik det lukter på en varm sommerdag i det solstekte landskapet i Sør-Frankrike. Den er fyldig og innsmigrende med god saftighet og fine tanniner. Topp til kraftige lammeretter eller også lettere vilt. Et funn til prisen.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sterkt terroir
Den er også en veldig flott representant for så vel appellasjonen Minervois som den er et verdig minne etter André Iché. Det er nemlig mye takket være ham at denne utposten i det større Languedoc-Roussillon fikk sin egen AOC - om enn først i 1985. Før den tid leverte vinbøndene druene mer eller mindre mekanisk - eller skal vi si apatisk - til det nærmeste kooperativet. Helt uten tanke verken for hvordan druene ble dyrket eller hvordan vinen ble laget.

Iché gjorde aldri det, men solgte heller vinene i bulk til oppkjøpere, inntil en dag han fikk besøk av en kyndig vinmaker som insisterte på at han måtte tappe vinen selv. Den høye kvaliteten skyldtes at Ichés vinmarker hovedsakelig inneholdt velvoksne carignan-vinstokker, inntil 100 år gamle. Kombinert med Minervois' sterke terroir, oppnås viner med veldig bra karakter. Ichés eiendom, Ch. d'Oupia, et slott fra 1200-tallet, ligger i midt i Minervois-appellasjonen i det som kalles Les Mourels, et veldig kupert landskap med jordsmonn av forvitret kalkholdig sandstein og vinmarker opp til 500 m.o.h..

Lovprist av romerne
Inspirert av responsen startet han å kjøpe opp parseller med gammelt plantematerial. Til sammen teller virksomheten 60 hektar som ikke gir mer enn 300.000 flasker. Det lave utbyttet er en stor kontrast til det kvantitetsorienterte regimet som "herjet" området.

Denne ekte smaken av Minervois som var lovprist allerede i Romertiden, er det altså vi kan kjenne i Ch. d'Oupia-vinene. Selv om Iché ikke lenger er blant oss, han døde i 2007, lages vinene fortsatt i samme ånd, av hans datter Marie-Pierre.

Tilgjengelig i Norge er også en litt lettere grenachedominert versjon, Delcoeur 2007 (56999), men desto mer sjarmerende og drikkevennlig til så vel pasta som lyst kjøtt og småretter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her