Ekte saker til godpris

Disse to sørfranske vinene smaker slik viner derfra skal smake.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Château d'Oupia 2007 (56503) har en veldig intens aroma av mørke bær og varmt jordsmonn. Akkurat slik det lukter på en varm sommerdag i det solstekte landskapet i Sør-Frankrike. Den er fyldig og innsmigrende med god saftighet og fine tanniner. Topp til kraftige lammeretter eller også lettere vilt. Et funn til prisen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Sterkt terroir
Den er også en veldig flott representant for så vel appellasjonen Minervois som den er et verdig minne etter André Iché. Det er nemlig mye takket være ham at denne utposten i det større Languedoc-Roussillon fikk sin egen AOC - om enn først i 1985. Før den tid leverte vinbøndene druene mer eller mindre mekanisk - eller skal vi si apatisk - til det nærmeste kooperativet. Helt uten tanke verken for hvordan druene ble dyrket eller hvordan vinen ble laget.

Iché gjorde aldri det, men solgte heller vinene i bulk til oppkjøpere, inntil en dag han fikk besøk av en kyndig vinmaker som insisterte på at han måtte tappe vinen selv. Den høye kvaliteten skyldtes at Ichés vinmarker hovedsakelig inneholdt velvoksne carignan-vinstokker, inntil 100 år gamle. Kombinert med Minervois' sterke terroir, oppnås viner med veldig bra karakter. Ichés eiendom, Ch. d'Oupia, et slott fra 1200-tallet, ligger i midt i Minervois-appellasjonen i det som kalles Les Mourels, et veldig kupert landskap med jordsmonn av forvitret kalkholdig sandstein og vinmarker opp til 500 m.o.h..

Lovprist av romerne
Inspirert av responsen startet han å kjøpe opp parseller med gammelt plantematerial. Til sammen teller virksomheten 60 hektar som ikke gir mer enn 300.000 flasker. Det lave utbyttet er en stor kontrast til det kvantitetsorienterte regimet som "herjet" området.

Denne ekte smaken av Minervois som var lovprist allerede i Romertiden, er det altså vi kan kjenne i Ch. d'Oupia-vinene. Selv om Iché ikke lenger er blant oss, han døde i 2007, lages vinene fortsatt i samme ånd, av hans datter Marie-Pierre.

Tilgjengelig i Norge er også en litt lettere grenachedominert versjon, Delcoeur 2007 (56999) , men desto mer sjarmerende og drikkevennlig til så vel pasta som lyst kjøtt og småretter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Château d'Oupia 2007

Produsent:
André Iché
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
129,10 kr
Varenummer:
56503
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Delcoeur 2007

Produsent:
André Iché
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
5699901
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen