Ekte vare

Vi kan etter sigende takke Christopher Columbus for tilblivelsen av rom. På sin andre reise i 1473 hadde han med seg sukkerrør fra Kanariøyene. Disse ble plantet på Cuba, og i dag er kombinasjonen Cuba, sukkerrør og rom noe som alle kjenner.
Redaksjonen
24 Februar 2003 - 09:40

Dagens romproduksjon er basert på gamle tradisjoner, og det hele dreier seg om destillat fra gjæret melasse eller fra saften av rørsukker. Sukkerrørene presses, og etter oppvarming og klaring av sukkersaften, får vi en tykk, kremet væske, rik på sukker og med gylden farge. Det er dette som kalles melasse, eller "honning" blant lokalbefolkningen. Så tilsettes en spesiell gjær, og etter fermentering blir satsen destillert.

For romelskeren er det en vesensforskjell mellom hvit, maskinprodusert, nydestillert rom, som gjerne blandes med cola, og drikken som destilleres i gamle destillasjonsapparater av typen pot stills før den slumrer i år etter år i eikefat. Her får vi et produkt som kan sidestilles med cognac, armagnac og calvados.

Havana Club
Influert av det spanske kongehusets søken etter rom av høyere kvalitet, ble det utviklet en ny type rom på Cuba på 1800-tallet. Produktet ble kalt El Ron Superior og ble snart en populær drikk. I 1878 ble Havana Club produsert for første gang. Uttrykket Cuban single cane passer godt på Havana Club. Råvarene er melasse fra rørsukker med stor aroma, og høy andel av sukrose - noe som gir Havana Club en behagelig bouquet.

Den gylne drikken lagres på fat av amerikansk, hvit eik. Fatene har tidligere vært brukt til lagring av bourbon, og lagringen av rom skjer uten noen form for akselerering av lagringsprosessen. Fatlagring er viktig for alle Havana Club-produktene, og lagringstiden varierer fra 18 måneder til sju år. Lagerhusene ved Santa Cruz del Norte har ideell lokalisering, nær havet der Golfstrømmen sørger for stabilt klima.

Fire varianter
I Norge markedsføres fire varianter: Havana Club Añejo Blanco (7097) er en blend av fatlagret rom med minimum 18 måneder på fat og nydestillert sprit av rørsukker. Havana Club Añejo Blanco, som tidligere het Silver Dry, har en mild, søt lukt og smaker av sødme og alkohol. Bruksområdet er typiske cubanske cocktails som mojitos og daiquiris.

Havana Club Añejo Especial (31311) produseres på samme måte som Añejo Blanco, men får ytterligere tre år på fat før produktet tappes. 3 Años har en strågul farge med søtlig lukt med innslag av eik, karamell og vanilje. 3 Años har en frisk, men likevel diskret smak med vanilje og sjokolade som de mest framtredende smakskomponentene. 3 Años passer godt i cocktails og mange bytter nå ut Añejo Blanco med 3 Años i for eksempel mojito. 3 Años kan også nytes ublandet, romtemperert eller med en isbit eller to.

Havana Club Anejo Reserva (45427) er en blend av yngre og eldre rom, noe som gir en velbalansert kombinasjon av kraftig smak og delikate aromaer. Hemmeligheten ligger i dag hos Havana Clubs Master blender, men opphavet var en Private Reserve som produsenten tidligere blandet for sin familie og vennekrets.
Anejo Reserva har en gylden farge med blomster, vanilje og tobakk i nesen - før mer robuste aromastoffer fra fatet tar over. Anejo Reserva er en kraftig rom med smak av kakao, kaffe, tobakk og krydder. Drikken nytes romtemperert, med litt is for den som foretrekker det, og gjerne sammene med en god cubansk sigar.

Eldstemann på laget, Havana Club 7 Años (30024) har en transparent, gylden farge, og sju år på fat gir en rund bouquet med innslag av eik og vanilje. Smaken er ren med preg av fat og krydder. Kjennere anbefaler at drikken akkompagneres av en cubansk sigar.

Foto: Stein Henningsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her