Brennevin
Elefantfavoritten

Elefantfavoritten

I det vidåpne, varme afrikanske landskapet vokser et myteomspunnet tre som er elsket av elefanter. Treets frukter er grunnlaget for en kremlikør som nytes verden over - Amarula.
Redaksjonen
27 Januar 2012 - 14:39

Amarula lages av fruktene på marulatreet. Treet vokser i varme og frostfrie områder av Afrika, blant annet i Sør-Afrika.

I løpet av februar/mars - på høyden av den sørafrikanske sommeren - skifter den olivengrønne marulafrukten farge til lys gul. Den intense tropiske duften av den modnende fukten sprer seg med den varme sommerbrisen og lokker til seg dyr fra fjern og nær.

Spesielt elefanter er glade i marulafrukten; de kan vandre i dagevis for å kunne fråtse i frukten. Av den grunn er marulatreet også kjent som elefanttreet, og derfor er det en elefant på Amarula-flaskens etikett. Amarula har dessuten tatt initiativ til et såkalt Amarula Elephant Research Program med base på Kwa-Zulu Natal-universitetet.

For å få tak i fruktene som vokser på de øverste grenene stanger elefantene den kraftige pannen i treet slik at de modne fruktene faller ned. Godt modne marulafrukter faller til bakken av seg selv og starter å gjære i heten fra den afrikanske sola, men det resultat at fruktene får et svakt alkoholinnhold og en mye søtere smak. 

Frukten

Et gjennomsnittlig marulatre blir 9 meter høyt og bærer 500 kg frukt i året. Trærne har kjønn; han-treet blomstrer mens huntreet bærer frukter.

Marulafrukten minner om plommer i fasong, har en lys gul farge, og et kraftig skinn som dekker det saftige fruktkjøttet og en stor stein. Smaken er søt og frisk og kan minne litt om litchi.

Marulafrukten inneholder fire ganger så mye C-vitamin som en gjennomsnittlig appelsin, mens steinen inneholder to eller tre kjerner som er rike på olje og protein. Oljen brukes i kosmetikk og som øre- og nesedråper til spebarn. 

Legender

Marula-treet regnes for å være en av Afrikas botaniske skatter og treet har vært en essensiell næringskilde i tusenvis av år. Selve treet har blitt brukt til å lage møbler, kjøkkenredskaper, boller, trommer og gulv for å nevne noen få bruksområder. Både blader og bark har medisinske egenskaper.

Zulu-folket trodde at barken på marulatreet kunne kurere meslinger. Den syke skulle stå opp før soloppgang og - uten å si det til noen - gå til et marulatre og bite i barken. Etter dette ville meslingene forsvinne.

Gravide kvinner av Venda-folket spiste knust bark for å bestemme kjønn på barnet; bark fra han-treet ga gutt og bark fra hun-treet ga jente.

Historier forteller også at kvinner har større sjanse for å bli gravide av å spise marulafrukt. Men det er nok andre grunner til at mange kvinner blir gravide i slutten av januar når mennene deres kommer hjem og kvinnene ønsker dem velkommen med marulaøl.

Det sies også at treet har afrodisiakaegenskaper og fra gammelt av er treet kjent som ekteskapstreet. Selv i dag gjennomføres bryllupsseremonier under treets fruktbare grener.

Lokalt engasjement

Marulatreet er ofte et spirituelt senter for rituelle aktiviteter i landsbyer og kraal-er (en dyreinngjerding innenfor en inngjerdet bosetning), og er et populært møtested for landsbybeboere på grunn av skyggen den skaper.

Treet er hellig i Afrika og beskyttes av lokale ledere. I Sør-Afrika er det dessuten vernet og et strengt regelverk sørger for miljøvennlig behandling av treet og bærekraftig høsting av fruktene.

Dyrking av marulatrær har så langt ikke vært veldig vellykket, derfor plukkes så å si all frukt fra trær som vokser vilt. Lokale kvinner plukker frukten og leverer den til produksjonslokalene eller andre oppsamlingssteder. Der får de betalt for hvert kilo de leverer.

I innhøstingssesongen sysselsettes rundt 60.000 kvinner ved å plukke marulafrukter, og utenom sesongen sørger alternative prosjekter for inntekt til kvinnene. Amarula er dermed en viktig støttespiller i lokalsamfunnene, spesielt i Phalaborwa i Limpopo-provinsen i hjertet at marulavekstområdet.

Fra frukt til flaske

Mer eller mindre hele marulatreet har en eller annen form for nytteverdi, men det er nok marulafrukten som har den største nytteverdien. Lokalt lages det øl av marulafrukten, og den brukes til syltetøy, geleer, desserter, vin og ikke minst kremlikøren Amarula.

Marulafrukten sorteres for hånd for å fjerne umodne og skadede frukter. Deretter blir fruktene vasket før de går oppi en tank hvor roterende kniver fjerner fruktkjøttet fra steinen.

Fruktmassen og steinene separeres og fruktmassen pumpes inn i kjøletanker av stål for å hindre gjæring. Deretter fraktes fruktmassen i temperaturkontrollerte lastebilder til Distell-kjelleren i Stellenbosch, et av de fremste vin- og destillasjonsanleggene i Sør-Afrika. Her blir fruktmassen overført til gjæringstanker og en ren gjærkultur tilsettes for å starte gjæringen, omtrent som i vinproduksjonen.

Gjennom gjæringen blir det naturlige fruktsukkeret i marulafrukten gjort om til alkohol og fruktbitene faller til bunn av tanken. Dette tar sju til ti dager.

Når fruktvinen er ferdig gjæret blir den klare vinen fraktet til destilleriet. Her blir fruktbitene vakuumdestillert for å få ut alle smakene og aromaene, som deretter tilsettes marulavinen. Marulavinen blir først destillert i større panner og deretter i mindre kopperpanner for å lage det karakteristiske smakfulle marulabrennevinet, som blir lagret i to år på små eiketønner.

Siste trinn er å blande inn frisk fløte for å oppnå den myke, glatte konsistensen. Resultatet et en lys nøttefarget kremlikør med en myk, avrundet smak med en anelse sitrus og den eksotiske marulafrukten.

Nå også i Botanisk hage

Botaniker Brita Stedje i Botanisk Hage i Oslo har vært i Sør Afrika og hentet hjem to nydelige marulatrær.
 
Om det dukker opp noen elefanter i Botanisk Hage for å spise marulafrukt, er heller tvilsomt. Da er det større sjanse for at botanikere og hageinteresserte dukker opp. Dette er nemlig første gang et marulatre eksporteres fra Sør-Afrika og provinsen Mpumalanga.
 
De to trærne som nå har kommet til Botanisk Hage i Oslo, er dyrket frem i en marulaplantasje. Trærne er bare "babyer" foreløpig, og ingen vet om det lykkes i å få dem til å bære frukt i veksthus.
 
Norge er første land som har mottatt et marulatre. Ved å gi Norge en liten smak av Afrika, bidrar Amarula også til Botanisk hages utvikling og mangfold. Vi håper med dette å kunne bevare en liten del av Afrika for fremtidige generasjoner, sier Werner Swanepoel, Marketing Manager i Amarula Group.

Tekst: Astrid Hagen Mykletun
Foto: Inger Marie Grini

African Delight

Fremgangsmåte

Bygg drinken lagvis ved å ha hasselnøttlikøren i bunnen av et shotsglass.

Hell forsiktig Amarula-likøren på toppen ved hjelp av en barskje slik at du får to distinkte lag i drinken.

Legg en Ferrero Rocher sjokolade på toppen av glasset  

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Råvarer:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften

Amarula Sunset

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en blender, kjør sammen og hell over i et stort martiniglass eller et høyt stetteglass.

Pynt med friske jordbær.  

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Tips: Her kan du godt bytte ut jordbærpuréen med friske bær og sukker, eller en annen bærpuré.

Se Apéritifs store test av kremlikører her

Råvare:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften

African Brew

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser eller blender og kjør til du har en glatt drink.

Hell over i et avkjølt hurricaneglass og server med en iskjeks som rørepinne og revet sjokolade over.

Tips: Her har vi brukt banan i drinken, men du kan godt sløyfe den.

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Råvare:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene
Oppskrifter
De beste vaffeloppskriftene

I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene

Vafler er utrolig enkelt og alltid populært. De egner seg både til søtt og salt pålegg. Prøv den av disse ni oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften
Dagens rett
Biff med grov sennep og appelsinsaus

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften

Syrlige og søte elementer er et perfekt tilbehør til biff. Når gulrøttene kokes i appelsinsausen blir de også ekstra søte og syrlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene
Oppskrifter
De beste vaffeloppskriftene

I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene

Vafler er utrolig enkelt og alltid populært. De egner seg både til søtt og salt pålegg. Prøv den av disse ni oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag
Dagens rett
Tagliatelle med sik

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag

Om du ikke har sik i fryseren, kan du bruke annen type fisk fra fiskedisken. Uansett er retten vel verd å prøve selv om det ikke er så vanlig med fisk i pastaretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 3. mai i Oslo

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo

Bistro Tolvte på toppen av Munch-museet viser sin strålende matlaging til viner fra fire av de aller beste produsentene i Tyskland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her