Brennevin
Elefantfavoritten

Elefantfavoritten

I det vidåpne, varme afrikanske landskapet vokser et myteomspunnet tre som er elsket av elefanter. Treets frukter er grunnlaget for en kremlikør som nytes verden over - Amarula.
Redaksjonen
27 Januar 2012 - 13:39

Amarula lages av fruktene på marulatreet. Treet vokser i varme og frostfrie områder av Afrika, blant annet i Sør-Afrika.

I løpet av februar/mars - på høyden av den sørafrikanske sommeren - skifter den olivengrønne marulafrukten farge til lys gul. Den intense tropiske duften av den modnende fukten sprer seg med den varme sommerbrisen og lokker til seg dyr fra fjern og nær.

Spesielt elefanter er glade i marulafrukten; de kan vandre i dagevis for å kunne fråtse i frukten. Av den grunn er marulatreet også kjent som elefanttreet, og derfor er det en elefant på Amarula-flaskens etikett. Amarula har dessuten tatt initiativ til et såkalt Amarula Elephant Research Program med base på Kwa-Zulu Natal-universitetet.

For å få tak i fruktene som vokser på de øverste grenene stanger elefantene den kraftige pannen i treet slik at de modne fruktene faller ned. Godt modne marulafrukter faller til bakken av seg selv og starter å gjære i heten fra den afrikanske sola, men det resultat at fruktene får et svakt alkoholinnhold og en mye søtere smak. 

Frukten

Et gjennomsnittlig marulatre blir 9 meter høyt og bærer 500 kg frukt i året. Trærne har kjønn; han-treet blomstrer mens huntreet bærer frukter.

Marulafrukten minner om plommer i fasong, har en lys gul farge, og et kraftig skinn som dekker det saftige fruktkjøttet og en stor stein. Smaken er søt og frisk og kan minne litt om litchi.

Marulafrukten inneholder fire ganger så mye C-vitamin som en gjennomsnittlig appelsin, mens steinen inneholder to eller tre kjerner som er rike på olje og protein. Oljen brukes i kosmetikk og som øre- og nesedråper til spebarn. 

Legender

Marula-treet regnes for å være en av Afrikas botaniske skatter og treet har vært en essensiell næringskilde i tusenvis av år. Selve treet har blitt brukt til å lage møbler, kjøkkenredskaper, boller, trommer og gulv for å nevne noen få bruksområder. Både blader og bark har medisinske egenskaper.

Zulu-folket trodde at barken på marulatreet kunne kurere meslinger. Den syke skulle stå opp før soloppgang og - uten å si det til noen - gå til et marulatre og bite i barken. Etter dette ville meslingene forsvinne.

Gravide kvinner av Venda-folket spiste knust bark for å bestemme kjønn på barnet; bark fra han-treet ga gutt og bark fra hun-treet ga jente.

Historier forteller også at kvinner har større sjanse for å bli gravide av å spise marulafrukt. Men det er nok andre grunner til at mange kvinner blir gravide i slutten av januar når mennene deres kommer hjem og kvinnene ønsker dem velkommen med marulaøl.

Det sies også at treet har afrodisiakaegenskaper og fra gammelt av er treet kjent som ekteskapstreet. Selv i dag gjennomføres bryllupsseremonier under treets fruktbare grener.

Lokalt engasjement

Marulatreet er ofte et spirituelt senter for rituelle aktiviteter i landsbyer og kraal-er (en dyreinngjerding innenfor en inngjerdet bosetning), og er et populært møtested for landsbybeboere på grunn av skyggen den skaper.

Treet er hellig i Afrika og beskyttes av lokale ledere. I Sør-Afrika er det dessuten vernet og et strengt regelverk sørger for miljøvennlig behandling av treet og bærekraftig høsting av fruktene.

Dyrking av marulatrær har så langt ikke vært veldig vellykket, derfor plukkes så å si all frukt fra trær som vokser vilt. Lokale kvinner plukker frukten og leverer den til produksjonslokalene eller andre oppsamlingssteder. Der får de betalt for hvert kilo de leverer.

I innhøstingssesongen sysselsettes rundt 60.000 kvinner ved å plukke marulafrukter, og utenom sesongen sørger alternative prosjekter for inntekt til kvinnene. Amarula er dermed en viktig støttespiller i lokalsamfunnene, spesielt i Phalaborwa i Limpopo-provinsen i hjertet at marulavekstområdet.

Fra frukt til flaske

Mer eller mindre hele marulatreet har en eller annen form for nytteverdi, men det er nok marulafrukten som har den største nytteverdien. Lokalt lages det øl av marulafrukten, og den brukes til syltetøy, geleer, desserter, vin og ikke minst kremlikøren Amarula.

Marulafrukten sorteres for hånd for å fjerne umodne og skadede frukter. Deretter blir fruktene vasket før de går oppi en tank hvor roterende kniver fjerner fruktkjøttet fra steinen.

Fruktmassen og steinene separeres og fruktmassen pumpes inn i kjøletanker av stål for å hindre gjæring. Deretter fraktes fruktmassen i temperaturkontrollerte lastebilder til Distell-kjelleren i Stellenbosch, et av de fremste vin- og destillasjonsanleggene i Sør-Afrika. Her blir fruktmassen overført til gjæringstanker og en ren gjærkultur tilsettes for å starte gjæringen, omtrent som i vinproduksjonen.

Gjennom gjæringen blir det naturlige fruktsukkeret i marulafrukten gjort om til alkohol og fruktbitene faller til bunn av tanken. Dette tar sju til ti dager.

Når fruktvinen er ferdig gjæret blir den klare vinen fraktet til destilleriet. Her blir fruktbitene vakuumdestillert for å få ut alle smakene og aromaene, som deretter tilsettes marulavinen. Marulavinen blir først destillert i større panner og deretter i mindre kopperpanner for å lage det karakteristiske smakfulle marulabrennevinet, som blir lagret i to år på små eiketønner.

Siste trinn er å blande inn frisk fløte for å oppnå den myke, glatte konsistensen. Resultatet et en lys nøttefarget kremlikør med en myk, avrundet smak med en anelse sitrus og den eksotiske marulafrukten.

Nå også i Botanisk hage

Botaniker Brita Stedje i Botanisk Hage i Oslo har vært i Sør Afrika og hentet hjem to nydelige marulatrær.
 
Om det dukker opp noen elefanter i Botanisk Hage for å spise marulafrukt, er heller tvilsomt. Da er det større sjanse for at botanikere og hageinteresserte dukker opp. Dette er nemlig første gang et marulatre eksporteres fra Sør-Afrika og provinsen Mpumalanga.
 
De to trærne som nå har kommet til Botanisk Hage i Oslo, er dyrket frem i en marulaplantasje. Trærne er bare "babyer" foreløpig, og ingen vet om det lykkes i å få dem til å bære frukt i veksthus.
 
Norge er første land som har mottatt et marulatre. Ved å gi Norge en liten smak av Afrika, bidrar Amarula også til Botanisk hages utvikling og mangfold. Vi håper med dette å kunne bevare en liten del av Afrika for fremtidige generasjoner, sier Werner Swanepoel, Marketing Manager i Amarula Group.

Tekst: Astrid Hagen Mykletun
Foto: Inger Marie Grini

African Delight

Fremgangsmåte

Bygg drinken lagvis ved å ha hasselnøttlikøren i bunnen av et shotsglass.

Hell forsiktig Amarula-likøren på toppen ved hjelp av en barskje slik at du får to distinkte lag i drinken.

Legg en Ferrero Rocher sjokolade på toppen av glasset  

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Råvarer:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften

Amarula Sunset

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en blender, kjør sammen og hell over i et stort martiniglass eller et høyt stetteglass.

Pynt med friske jordbær.  

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Tips: Her kan du godt bytte ut jordbærpuréen med friske bær og sukker, eller en annen bærpuré.

Se Apéritifs store test av kremlikører her

Råvare:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften

African Brew

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser eller blender og kjør til du har en glatt drink.

Hell over i et avkjølt hurricaneglass og server med en iskjeks som rørepinne og revet sjokolade over.

Tips: Her har vi brukt banan i drinken, men du kan godt sløyfe den.

Les mer om likøren laget på elefantenes favoritt her

Råvare:

Sendt inn av Amarula

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her