Eleganse til lavpris

Denne uken blir du kjent med - eller mest sannsynlig møter igjen - en produsent som leverer solid eleganse til svært gunstige priser, også for deg som er avhengig av at vinen kommer i lettransporterbart materiale.
Aase E. Jacobsen
15 September 2004 - 02:01

OPPE inkl. bilde av Aase:

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Når Palacio de la Vega lanserer en bag-in-box-utgave, må det nødvendigvis bli bra. For et så solid rykte og jevn kvalitet som denne Navarra-bodegaen har klart å etablere i løpet av sin korte levetid, ikke mer enn 13 år, er det ikke verd å gamble med. Men det er selvsagt et stykke opp fra deres Bag-in-Box Palacio de la Vega Cabernet Sauvignon - Tempranillo (47261) til laveste flaskenivå som er Palacio de la Vega Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza 2009 (13630). Den store forskjellen er lengden på modningstiden.

Mens flaskevarianten har fått et års modning i flasken etter de for crianza lovpålagte 12 månedene i fat, er boksutgaven tappet nærmest direkte fra fatene. Selv om det ikke er verifisert, er det lett å tenke seg at seleksjonen av vinen som skal inngå i blandingen for crianza'en er strengere enn for boksen. Prisforskjellen på nesten 19 kroner pr 75 cl kan neppe forsvares av bare flaskemodningen selv om de 300 hektarene med vinmarker nok gir Palacio de La Vega stort spillerom.

Men uansett er boksen noe av det beste som selges i dette formatet her til lands. Her er en deilig miks av saftige røde og mørke bær, som solbær, fat, krydder og eukalyptus i duften. Smaken er like ungdommelig med tydelig fatkrydderpreg, bra syrer og lette tanniner. Avslutningen er frisk og dominert av bær, fat og snev av lær. En svært rimelig og god partner til høstens lam i valgfri tilberedning.

Det er selvsagt også crianza'en som er mer raffinert og mer lagret i aromaene. Solbærpreget er mer avrundet, det samme gjelder fatkrydderet, og lærinnslaget er tydeligere. Smaken er rett og slett edlere samtidig som den har friskheten og de fine tanninene i behold. Dessuten sitter den lenge og vel med de samme aromaene i ettersmaken som i duften. Nydelig til lammesteik, -carré eller -koteletter.

Selv om Navarra ligger svært nær Rioja, er vinene ganske forskjellige, noe disse to er et godt bevis på. Forklaringen ligger primært i drueblandingen. Mens Rioja har tempranillo som hoveddrue, er cabernet sauvignon konge hos Palacio de la Vega.

I vinen Palacio de la Vega Cabernet Sauvignon Reserva 2002 (30019) får den dessuten regjere helt alene. Og det gjør den aldeles glimrende. Produsentens evne til å lage elegant vin med stor smaksrikdom vises fullt ut her. Den fine solbærsødmen balanseres godt av gode syrer og tanniner. Avslutningen er en tanke tørr men med mat er den nærmest praktfull. Og hva serverer du denne vinen, jo klassiske retter med rødt kjøtt som hjort med rik saus eller rett og slett en oksebiff med béarnaisesaus. En flott vin til en usedvanlig gunstig pris.

Kronen på verket er likevel Conde de la Vega 2000 (47141) som er en meget prisgunstig toppvin. For denne prisen får du knapt en helt grei reserva fra Rioja, og best av alt er at selv om det er investert i flotte råvarer både i form av druer og fat, håndplukkete druer fra de beste og høyest liggende vinmarkene og nye franske fat, er det ingen overdosering på noe nivå. En flott vin å nyte nå til forseggjorte kjøttretter, men som også vil utvikle seg videre i minst fire-fem år til.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her