Drikke
En Gaja til 215 kroner? Ja, det er helt sant

En Gaja til 215 kroner? Ja, det er helt sant

Angelo Gaja har for mange vinelskere guddommelig status. Om du ikke er blant dem ennå, kan du for en rimelig penge teste deg selv.
Aase E. Jacobsen
19 Februar 2015 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Gaja Ca'Marcanda Promis 2010 (43900)koster nå bare litt over to hundre kroner – og det er billigere enn på Systembolaget, så hysj, ikke si det til svenske venner. Vi vil ha disse flaskene for oss selv, for 2010-utgaven er sublim.

Følger årgangene

Denne toscanske vinen er en helt annen skål enn det vi vanligvis forbinder med og som har gjort Angelo Gaja legendarisk.

Les mer om denne høyst levende legenden

Promis er ikke veldig typisk toscansk heller, med en druemiks dominert av merlot og syrah og bare noen dråper sangiovese.

Men derimot en klassisk årgangsvin i den forstand at den i større grad følger årgangen enn vinmakeren. 2010 er min favoritt, på grunn av sin eleganse, men 2011 som snart overtar er en veldig god munnfull den også i en litt bløtere stil.

Merlot gjør jobben

Promis kommer fra Gajas vingård i Bolgheri ved Toscanas kyst. Et steinkast unna ligger Antinoris vingård Guado al Tasso, så valget av sted var nok ikke tilfeldig. Dette er nå den «klassiske» delen av Bolgheri som er en av de nyere «cru-ene» i Toscana. Mens Antinori har cabernet som hoveddrue, har Gaja valgt merlot også for sine toppviner herfra.

Gaja Ca'Marcanda Magari 2012 (58331)er nå utsolgt, og Camarcanda (som altså er oppkalt etter vingården og de talløse forhandlingsrundene som måtte til for å få kjøpt den) er mulig å få kjøpt via spesialimport.

Jordsmonnet på Ca’Marcanda er av to ulike typer, et mineralrikt brunlig jordsmonn med mye jern iblandet leire og sand. Dessuten et svært kalkholdig leirjordsmonn med innslag av steiner. Det er fra dette toppvinen kommer, mens Promis og Magari får karakter fra den brune jorden.

Se alle Gajas viner her

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her