En Gaja til 215 kroner? Ja, det er helt sant

En Gaja til 215 kroner? Ja, det er helt sant

Angelo Gaja har for mange vinelskere guddommelig status. Om du ikke er blant dem ennå, kan du for en rimelig penge teste deg selv.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Gaja Ca'Marcanda Promis 2010 (43900) koster nå bare litt over to hundre kroner – og det er billigere enn på Systembolaget, så hysj, ikke si det til svenske venner. Vi vil ha disse flaskene for oss selv, for 2010-utgaven er sublim.

Følger årgangene

Denne toscanske vinen er en helt annen skål enn det vi vanligvis forbinder med og som har gjort Angelo Gaja legendarisk.

Les mer om denne høyst levende legenden

Promis er ikke veldig typisk toscansk heller, med en druemiks dominert av merlot og syrah og bare noen dråper sangiovese.

Men derimot en klassisk årgangsvin i den forstand at den i større grad følger årgangen enn vinmakeren. 2010 er min favoritt, på grunn av sin eleganse, men 2011 som snart overtar er en veldig god munnfull den også i en litt bløtere stil.

Merlot gjør jobben

Promis kommer fra Gajas vingård i Bolgheri ved Toscanas kyst. Et steinkast unna ligger Antinoris vingård Guado al Tasso, så valget av sted var nok ikke tilfeldig. Dette er nå den «klassiske» delen av Bolgheri som er en av de nyere «cru-ene» i Toscana. Mens Antinori har cabernet som hoveddrue, har Gaja valgt merlot også for sine toppviner herfra.

Gaja Ca'Marcanda Magari 2012 (58331) er nå utsolgt, og Camarcanda (som altså er oppkalt etter vingården og de talløse forhandlingsrundene som måtte til for å få kjøpt den) er mulig å få kjøpt via spesialimport.

Jordsmonnet på Ca’Marcanda er av to ulike typer, et mineralrikt brunlig jordsmonn med mye jern iblandet leire og sand. Dessuten et svært kalkholdig leirjordsmonn med innslag av steiner. Det er fra dette toppvinen kommer, mens Promis og Magari får karakter fra den brune jorden.

Se alle Gajas viner her

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Gaja Ca'Marcanda Promis 2010

Produsent:
Gaja - Ca'Marcanda
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
214,90 kr
Varenummer:
43900
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen