En konge verd

Sundnæs Kroningsaquavit, en utgivelse i flaskeform til minne om kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i Nidarosdomen i 1906, er dobbelt kongelig.
Redaksjonen
24 August 2006 - 17:05

Kroningsakevitten - eller mer presist Sundnæs Aquavit - Kroningsaquavit 1906-2006 - er et resultat av et nært samarbeid mellom Sundnes Brenneri på Inderøy i Nord-Trøndelag og Arcus i Oslo. For 100 år siden sto Sundnes for akevitten som ble drukket under kongens signingsferd, og disponent Anders Haugum er stolt over å være med på å lansere en jubileumsakevitt som har beholdt mange likhetstrekk med den originale.

Fem år, men likevel eldre
Å lage en god akevitt tar tid, og planleggingen av Sundnæs Kroningsaquavit startet for fem år siden. Akevitten er basert på en gammel Lysholm-resept, og ingredienser som potet(sprit) og karve kommer selvsagt fra Inderøy.

Fem år er likevel ikke så lenge for å skape en edel akevitt. Derfor er krydderinnslaget markert med smak av karve, anis og vanilje, og som toppdressing er det benyttet en slottsakevitt som ble lagt på fat av Arcus' forgjenger i anledning Kong Olavs 75-årsdag - altså for 28 år siden. Sundnæs Kroningsaquavit er derfor dobbelt kongelig.

Akevitten er helt tørr med lang ettersmak og den passer best som avec. Sundnæs Aquavit - Kroningsaquavit 1906-2006 er tappet i et opplag på 20.000 flasker av kantinetype. Akevitten får du via Vinmonopolets bestillingsutvalg, Sundnæs Kroningsaquavit (55140).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her