En ny bestselger?

Denne uken er det ikke vin men cognac vi konsentrerer oss om. Og ikke mindre enn en potensiell bestselger som byr på svært høy kvalitet til svært gunstig pris. Det er heretter ingen grunn til å kjøpe cognac verken på systemet eller på tax free!
Aase E. Jacobsen
23 Januar 2002 - 01:00

Jon Bertelsen Symphonie X.O. (13870) er ikke bare billigste XO-cognac i polets basisliste (den gikk ned 37 kroner på grunn av avgiftsreduksjon før den ble lansert!) men også en meget godt sådan. Duften er først og fremst fruktig med dominans av sitruselementer som appelsinskall men også fatkrydderet er langt fremme. I munnen er den rund og bløt, nyansene fra duften kommer igjen, og ettersmaken er overraskende lang og delikat.

Ikke så rart for mannen bak resepten som gir navn til produktet er landets fremste cognackjenner og en av de mest kresne. Bertelsen tar hyppig til orde mot cognacprodusentenes bruk av billige tilsettingsstoffer som karamell og trearomaer som er med på å forflate og ensrette smaken. En tendens han mener er kommet altfor langt i Norge som ligger helt i verdenstoppen hva cognackonsum gjelder.

Med hans nye XO Roc de Bagatelle får du altså et helt rent produkt. Men i motsetning til hvilken policy Bertelsen følger for sine øvrige cognacer, er denne en blanding av flere årganger. Mens 70 prosent er cognac fra 1988 fra den faste samarbeidspartneren Léopold Gourmels kjellere, er de resterende 30 prosentene innkjøpt cognac som har godgjort seg i enda lengre tid i forskjellige kjellere i underområdet Grande Champagne.

En annen forskjell er at den innkjøpte cognacen er modnet i såkalte toastete fat, det vil si fra som er brent innvendig, en teknikk som benyttes mye innen vin- og brennevinlagring for å gi produktet en ekstra smaksdimensjon. Toasting gjøres aldri hos Gourmel som for øvrig henter råstoffet til sine cognacer fra håndplukkete parseller med hvit kalkjord med grus på til sammen 36 hektar i Fins Bois, som normalt sett ikke regnes å gi noe annet enn ordinær cognac. Gourmels vinmarker er imidlertid av samme kvalitet som de i Grande Champagne.

Men Gourmel er mindre opptatt av den klassiske områdeinndelingen enn av å
gjøre tingene helt etter boka. Hvilket betyr håndplukkete, helt modne druer, best mulig vin for destillering, større aromauttrekk, ingen toasting og altså null tilsetningsstoffer. Bertelsen & co kan dessuten garantere at den innkjøpte cognacen heller ikke er fikset på noen måte.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Jon Bertelsen Symphonie X.O. (13870). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her