En prinsesse verdig

Det vakre og varme høstværet forlenger hvitvinssesongen, selv om vi kanskje ønsker oss en vin med større fylde enn det vi velger mens sola står midt på himmelen. Ukens vin er perfekt for høstlige menyer enten de henter sine ingredienser fra hav eller land. Men den virkelige rosinen i pølsa sparer vi helt til slutt.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Catarina 2013 (41778) går utenpå det meste i dette prissjiktet. Elegant og fruktig med velintegrert fat, god friskhet og fin fylde gjør den til en super matvin, til så vel sjømat som lyst kjøtt. Et rimelig vinfølge til kostbar norsk hummer, men den finner seg godt til rette sammen med for eksempel breiflabb med sjysaus og ristete kantareller. Prøv den også til kalde og varme retter med kylling eller kalkun.

En allsidig vin som stammer fra Setúbal-halvøya sør for Lisboa i Portgual. Produsenten er JP Vinhos under styring av Avillez-familien som ved siden av en annen velkjent familie, nemlig Fonseca fullstendig dominerer vinproduksjonen i dette området. Druene som benyttes er stort sett lokale, så også i Catarina. Hoveddruen er fernão pires, Portugals viktigste hvite drue som når den passes på i både vinmarken og i vinkjelleren, gir vin med god karakter, som i Catarina. I denne vinen har den fått følge av tamarez og rabo de ovelha samt en femdel hardonnay. Mens de lokale druene er gjæret og modnet i ståltank, er det chardonnayen som har fått i oppgave å bringe inn fataromaene i vinen. Seks måneder i ny eik gir et tydelig men ikke overdrevet fatpreg.

Vinen er dedikert så vel et medlem av Avillez-familien, født samtidig med at vinen ble lansert i 1981, og den portugisiske prinsessen Catarina de Bragança, som også pryder vinens etikett. Hun er viktig i landets historie siden hun giftet seg med den engelske kongen Charles II på midten av 1600-tallet, og som var han så kjær, og det til tross for at hun ikke fødte ham noen arving, at han oppkalte en portugisisk "koloni" i Amerika etter henne, nemlig bydelen Queens i New York.

Catarina selv hadde nok satt mer pris på den søte hetvinen Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2004 (41957) , men med en så lav pris for så god vin behøver du ikke velge. Denne vinen er intet mindre enn et funn, både isolert sett og i forhold til prisen.

Duften er elegant og kompleks med tørket tropisk frukt, syltet sitrusskall, fat, vanilje, karamell, smør og nøtter. Smaken følger meget godt opp med flott frukt, god og balansert sødme, stor fylde og usedvanlig lang ettersmak av aprikoser og nøtter. Et supert alternativ til cognac etter maten og gjerne til kaffen. Selvsagt fungerer den også til desserter som karamellpudding, crème brulée, fruktterter, gjerne med aprikos eller kake med nøttebunn og fruktbasert krem. Eller helt alene, når du bare har lyst til å meditere over et lite glass. Ganske allsidig med andre ord.

Rikdommen henter vinen fra moscateldruene som er blitt et av Sétubals varemerker, og fra tre år lagring i brukte franke eikefat. Sødmen er naturlig og et resultat av at gjæringen er avsluttet før alt sukkeret er konvertert til alkohol ved å tilsette sprit.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Her finner du en rekke viner fra J.P. Vinhos tilgjengelig på polet  (klikk)

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen