En sopp for konger

Ellen Nyhus sa opp en fast og sikker jobb. Hun ville levere kongeøsterssopp til restauranter og matvarekjeder. Nå har det endelig løsnet.
Redaksjonen
23 April 2007 - 12:27

Men det første spørsmålet er naturlig. Hva er det som får en kvinne til å si opp jobben og begynne med sopp?

- Det er galskap, nysgjerrrighet, og en gård du har som du har lyst til å utvikle. Dessuten ville jeg skape arbeid hjemme og så har jeg en generell interesse for sopp, sier Nyhus.

Østerssoppens storebror
Det handler altså om kongeøsterssopp. En sopp som for eksempel kokkelandslaget bruker. Lik østerssopp i navnet, men likevel så mye mer, i følge Nyhus. Så hva er egentlig forskjellen på de to?

- Dette er storebroren til østerssoppen. Den er større i stilken og mer kjøttaktig i konsistensen. Når det gjelder den vanlige østersoppen får du bare hattene, her er også stilken god. Og så er den ikke trevlete som den vanlige østerssoppen kan være. Dessuten krymper den ikke i stekepannen. Så denne soppen er kongen blant østerssoppene.

Kongeøsterssopp er altså et nisjeprodukt, men likevel et produkt som kaprer markedsandeler. Men det er ikke så veldig mange i Norge som dyrker soppen.

- Vi er syv stykker i hele landet. Det er folk fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Akershus, Tynset, og så er det jeg i Østfold, sier Nyhus.

100 kilo i uken
Hvor mye produserer du i løpet av et år?

- Det er litt vanskelig å si, men gjennomsnittsdyrkeren ligger vel på 100 kilo i uken. Det er forholdsvis lite i forhold til hva som importeres av champignon og hva forbruket av sopp er. Men husk at vi er helt i startgropen. Jeg startet for ett og et halvt år siden. Men tanken på å dyrke sopp fikk jeg for tre år siden. Da meldte vi oss på soppkurs hos meieriet Den Blinde Ku. Etter det kjøpte vi lisens og vi bruker logoen til Den Blinde Ku. Alle posene med soppsporer kommer fra meieriet, forklarer Nyhus.

Det er nemlig Den Blinde Ku som er Norges kompetansesenter for dyrking av fersk, økologisk kongeøsterssopp.

- Hvem som helst kan dyrke kongeøsterssopp. Men det koster vanvittig mange millioner å starte opp et laboratorium og finne de rette forholdene for soppen å vokse i, sier Nyhus.

Samarbeid
Den Blinde Ku har samarbeidet med universitetsmiljøene ute i Europa og har utviklet en metode for helårsdyrking av kongeøsterssopp og shiitake.

Men Den Blinde Ku er vel fortrinnsvis et meieri som lager ost?

- Ja, det er det. Samtidig som de startet opp kom det en mann fra Togo som skulle studere østerssopp og han lurte på om han kunne få lov til å bruke hestemøkk fra gården i Ås, og det fikk han. Dette synes eieren Inger Rosenfeld var så morsomt, så dette er to prosjekter som har gått parallelt. Men hun bestemte seg for å ikke ha egen produksjon, men å få produksjonen ut til hvert fylke. Så står hun for kvalitetsikring og sørger for posene med sporer.

Drahjelp
Er det en drahjelp for deg at du kan bruke merkenavnet Den Blinde Ku?

- Det er jo det, selvfølgelig. Ganske mange vet hva Den Blinde Ku er, men de stusser jo når de ser at det handler om sopp. Jeg har hatt innkjøpssjefen i ICA hjemme på besøk. Så jeg er godkjent som leverandør til ICA i Østfold, og jeg leverer til Smart Club, Coop Mega og til Ultra. Men jeg må finne butikkene selv og finne ut om det er et marked der. Jeg må kort sagt ut i butikkene og snakke om sopp, sier Nyhus.

Til kokkelandslaget
Men også hoteller og restauranter har fått øynene opp for soppen.

- Kollegaen min i Akershus har levert til Kokkelandslaget. Jeg har levert til Refsnes gods på Jæløya, Kurtisen i Halden, og Borregaard Hovedgård, som er et kurs og konferansesenter for hele Orkla. Jo, jeg har en del restauranter jeg leverer til.

Hva kreves for å en slik sopp til å trives?

- Det kreves jevne temperaturer, luftfuktighet og lys. Den er innom tre forskjellige rom underveis i prosessen, som tar åtte uker. Så det er nøye utviklet. Vi har komprimert et helt år ned til åtte uker. En hel sesong kan du si på to måneder, kan du si.

Hva er målet?

- Måler er å supplere champignon, tenke kortreist mat, altså lokalt dyrket og litt annerledes landbruk som ikke bare handler om korn og melk, sier Nyhus, som står for alt fra produksjon til levering.

Uten fallskjerm
- Jeg lager den, kjører den, ut, steller den, står på messer og alt annet. Det er kjempespennende. Jeg sa opp jobben jeg hadde hatt i ti år for å starte med dette, men det er som å hoppe fallskjerm uten fallskjerm. Jeg ønsker at det skal bli en anerkjent sopp. At folk skal begynne å bruke den. Dette er en sopp som gir deg noe tilbake, ikke bare en sopp som du må smakssette med bacon eller løk.
 
Det er noe alle kokker bør legge seg på minnet. Duger den for kokkelandslaget, duger den for alle.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her