En virkelig god trøst

For portvinselskeren er late bottled vintage slett ingen mager trøst når budsjettet ikke tåler en vintage.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I hvert fall ikke når den er så god som Quinta do Noval s. For munnfølelsen til deres LBV 2001, Quinta do Noval Unfiltered LBV 2007 (40287) , er silkemyk og svært fyldig med god syre og fine stofflige tanniner. Sødmen er balansert og ettersmaken er lang med masse mørke skogsbær og sjokolade.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Og nettopp det siste er noe denne portvinen liker å bli servert til. En saftig og mektig sjokoladekake med skogsbærkompott. Den sier ikke nei om kaken byttes ut med iskrem heller.

Forsiktig skjenking
Quinta do Novals LBV er ufiltrert , hvilket gir den enda flere likheter med "the real thing". Det gjør at den må behandles som en vintage siden den vil få bunnfall. Forsiktig skjenking eller helst dekantering hvis hele flasken skal brukes på en gang, er å anbefale. Men mens en vintage må behandles som en rødvin, tåler en vintage å stå i flasken noen uker etter at den er åpnet.

Minst ti år
Hovedforskjellen på en vintage og en sent tappet-utgave, LBV, er ikke uventet at sistnevnte har ligget lenger på fat enn en vintage. Minimum fire mot to år. Så er da også en LBV mer drikkeklar når den lanseres enn en vintage som for å yte vinen rettferdighet bør lagres minst ti år før den åpnes og dekanteres forsiktig. Også en LBV, og spesielt når den er ufiltrert, kan lagres lenge. Denne 2001-versjonen vil holde i minst ti år.

Unntaket
2001 kan imidlertid ikke konkurrere med 2000, den siste virkelige supervintagen, i kvalitet. Derfor finnes det ikke like mange vintager fra dette året. Portvinshusene deklarerer som kjent hvorvidt den enkelte årgang tilfredsstiller kravet til vintage.

Men unntaket er Quinta do Novals Nacional, av mange regnet som den aller største portviner av alle, som altså finnes også i 2001. Årsaken er nok det enorme potensialet fra den 2,5 hektar parsellen med upodete og steingamle vinstokker.

En smak av hva Quinta do Noval gjør på vintagenivå får du gjennom den gunstige prisete Silval Vintage 2000 eller hvorfor ikke gå (nesten) helt til topps med Quinta do Noval Vintage 2003 .

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Quinta do Noval Unfiltered LBV 2013

Produsent:
Quinta do Noval
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
319,00 kr
Varenummer:
4028701
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen