Enkelt som spiker!

Blomkålsuppe er fantastisk enkelt. Og nesten like billig som spiker. Bare så uendelig mye bedre - selvsagt. Her har du oppskriften på en kombinasjon som er like fristende til kvelds som til fest.
Aase E. Jacobsen
31 August 2000 - 15:25

Grønnsaksdisken bugner av sprø blomkålhoder fra norske åkrer for tiden. Og de bør nytes nå mens smaken er på topp. Kokt eller dampet blomkål som tilbehør blir litt kjedelig i lengden. Blomkål som basis for suppe overgår det meste. Lag en skikkelig tykk suppe som denne, så kan du servere den med salat, røykelaks og litt rød pesto, og dermed har du et helt måltid. Det eneste som mangler er godt brød og en god vin.

Tradisjonelt er vin og suppe en nei-kombinasjon. Men i denne varianten fungerer suppen mer som en puré, og vi behøver ikke se langt etter et godt glass vin til. Og det må bli hvitt siden røykelaks er med i bildet. Hvilket også er hensiktsmessig hvis suppen serveres som en forrett.

Og denne gangen var vi så heldige å støte rett på det perfekte vinfølget i første forsøk. Og dette er en så fyldig og rik vin at selv den mest innbarkete rødvinselsker må melde pass. En sjelden vin er det også, av denne konkrete vinen Bunan Bandol Moulin des Costes 1999 (varenr. 40076, bestillingsutvalget, kr 155,70 samt ½-flaske kr. 81,20) lages det bare 6000 flasker i året. Bandol er et lite vinområde (appellasjon) beliggende rett øst for Marseille i idylliske Provence. Appellasjonen som er Provences mest ettertraktete er mest kjent for sine kraftige og lagringsdyktige rosé- og rødviner. Men produsenten Domaine Bunan lager på eiendommen Moulin des Costes viner av meget høy kvalitet av alle tre farger.

Forklaringen på at denne hvitvinen er så delikat, fyldig og samtidig frisk er å finne i filosofien til huset. For det første dyrkingsmetodene som innebærer lavt utbytte. Druene er ikke veldig sofistikerte, arbeidshesten ugni blanc samarbeider med clairette og for noen årganger også bourboulenc eller sauvignon blanc. Men når druene dyrkes i et skrint jordsmonn og avlingen holdes nede og druene plukkes når de er perfekt modne, blir det bra saker når også arbeidet i vinkjelleren følger den beste oppskriften.

Som matvin er den super siden den er svært tilpasningsdyktig og passer til så vel grillet som dampet fisk med smørsaus som til pastaretter med lyst kjøtt eller en lett kyllingrett. Den finnes også i 50 cl flasker (1997-varenr. 40077, bestillingsutvalget, kr 113,40) hvilket er gunstig hvis du skal servere den til en forrett for 3-4 personer.

Men har du ikke råd til halvannen hundrelapp for en helflaske, finnes det hjelp under hundrelappen også. Fra Spania og området Rueda, nordvest for Madrid, kommer Basa 1998 (varenr. 31019, bestillingsutvalget, kr 89,60). Her er de hvite druene dominerende. Vinmarkene beliggenhet er så høyt over havet at dette kontinentale klimaets ekstremt varme somre ikke dreper friskheten i vinene. Basa lages av områdets viktigste drue verdelho (80 prosent), noe viura og en touch sauvignon blanc. Produsent er den dynamiske vinmakeren Telmo Rodriguez.

Basa er en frisk og fruktig vin med middels fylde som er en ørliten tanke for lett ved siden av maten men det er egentlig bagateller.

For en tier mindre får du portugiseren Segada 1999 som er laget av en annen dynamisk vinmaker, nemlig José Neiva. Druen er fernão pires som er landets vanligste hvite. Og særligutbredt i Ribatejo hvor Segada kommer fra og hvor Neiva har sitt hovedvirke. Her utretter han mirakler for markeder på jakt etter rimelige og vellagete viner, som Segada. Du får altså en usedvanlig vellaget vin til en billig penge; kroner 78,50 (varenr. 32127, bestilling). Som nok er en smule for sitrusfrisk og slank for retten men som er super til eksempelvis skalldyranretning - eller når du ikke har råd til å kjøpe chablis.

Enda rimeligere er korsikanske Terra Vecchia Vermentino. En ganske kraftig og kanskje litt uelegant hvitvin men som likevel har nok friskhet til å følge maten. Og så er prisen svært så lav; bare kroner 74,50 (varenr. 31869) for 1999-utgaven som også finnes i boks (kr 298 for 3 liter). Utmerket når du har mange gode venner og lite penger på konto.

Fyldig blomkålsuppe med røykt laks og pesto rosso

4-8 porsjoner (Pris pr porsjon ca kroner 22-44)

200 g røykt laks skåret i strimler
1 salathode

Pesto rosso:
12 soltørkete tomater i olje
saften av 1 sitron
1 dl olivenolje
bladene fra 2 kvister timian
10 store basilikumblader
1 dl tomatjuice
4 ansjos
6 kapers
2 ss ajvar/tyrkisk pepperpasta (alt. 1 ss chilipasta, eller 1 ss finhakket rød chili)
Ha alle ingredienser i blender og kjør til passe tykk pasta. Juster tykkelsen med tomatjuice. Du skal kunne forme "egg" med en spiseskje uten at den renner utover.

Suppe:
2 blomkål
1 l melk
(1 ss smør hvis du bruker lettmelk)
salt og pepper
½ ts malt muskatnøtt
1/2 dl matfløte
Kok opp melken under omrøring. Ha i blomkålen som du har skåret i små buketter. La koke til den er mør. Kjør i blender til puré. Smak til med salt, pepper og muskat. Varm opp, spe eventuelt med litt vann og pisk inn fløten.

Skyll salaten. Fordel suppen i tallerkener. Legg et salatblad i hver tallerken. Legg et "egg" med rød pesto oppi hver "salatskål". Fordel laksestrimlene oppå "eggene". Server umiddelbart sammen med godt hvitt brød.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her