Enkelt som spiker!

Blomkålsuppe er fantastisk enkelt. Og nesten like billig som spiker. Bare så uendelig mye bedre - selvsagt. Her har du oppskriften på en kombinasjon som er like fristende til kvelds som til fest.
Aase E. Jacobsen
31 August 2000 - 14:25

Grønnsaksdisken bugner av sprø blomkålhoder fra norske åkrer for tiden. Og de bør nytes nå mens smaken er på topp. Kokt eller dampet blomkål som tilbehør blir litt kjedelig i lengden. Blomkål som basis for suppe overgår det meste. Lag en skikkelig tykk suppe som denne, så kan du servere den med salat, røykelaks og litt rød pesto, og dermed har du et helt måltid. Det eneste som mangler er godt brød og en god vin.

Tradisjonelt er vin og suppe en nei-kombinasjon. Men i denne varianten fungerer suppen mer som en puré, og vi behøver ikke se langt etter et godt glass vin til. Og det må bli hvitt siden røykelaks er med i bildet. Hvilket også er hensiktsmessig hvis suppen serveres som en forrett.

Og denne gangen var vi så heldige å støte rett på det perfekte vinfølget i første forsøk. Og dette er en så fyldig og rik vin at selv den mest innbarkete rødvinselsker må melde pass. En sjelden vin er det også, av denne konkrete vinen Bunan Bandol Moulin des Costes 1999 (varenr. 40076, bestillingsutvalget, kr 155,70 samt ½-flaske kr. 81,20) lages det bare 6000 flasker i året. Bandol er et lite vinområde (appellasjon) beliggende rett øst for Marseille i idylliske Provence. Appellasjonen som er Provences mest ettertraktete er mest kjent for sine kraftige og lagringsdyktige rosé- og rødviner. Men produsenten Domaine Bunan lager på eiendommen Moulin des Costes viner av meget høy kvalitet av alle tre farger.

Forklaringen på at denne hvitvinen er så delikat, fyldig og samtidig frisk er å finne i filosofien til huset. For det første dyrkingsmetodene som innebærer lavt utbytte. Druene er ikke veldig sofistikerte, arbeidshesten ugni blanc samarbeider med clairette og for noen årganger også bourboulenc eller sauvignon blanc. Men når druene dyrkes i et skrint jordsmonn og avlingen holdes nede og druene plukkes når de er perfekt modne, blir det bra saker når også arbeidet i vinkjelleren følger den beste oppskriften.

Som matvin er den super siden den er svært tilpasningsdyktig og passer til så vel grillet som dampet fisk med smørsaus som til pastaretter med lyst kjøtt eller en lett kyllingrett. Den finnes også i 50 cl flasker (1997-varenr. 40077, bestillingsutvalget, kr 113,40) hvilket er gunstig hvis du skal servere den til en forrett for 3-4 personer.

Men har du ikke råd til halvannen hundrelapp for en helflaske, finnes det hjelp under hundrelappen også. Fra Spania og området Rueda, nordvest for Madrid, kommer Basa 1998 (varenr. 31019, bestillingsutvalget, kr 89,60). Her er de hvite druene dominerende. Vinmarkene beliggenhet er så høyt over havet at dette kontinentale klimaets ekstremt varme somre ikke dreper friskheten i vinene. Basa lages av områdets viktigste drue verdelho (80 prosent), noe viura og en touch sauvignon blanc. Produsent er den dynamiske vinmakeren Telmo Rodriguez.

Basa er en frisk og fruktig vin med middels fylde som er en ørliten tanke for lett ved siden av maten men det er egentlig bagateller.

For en tier mindre får du portugiseren Segada 1999 som er laget av en annen dynamisk vinmaker, nemlig José Neiva. Druen er fernão pires som er landets vanligste hvite. Og særligutbredt i Ribatejo hvor Segada kommer fra og hvor Neiva har sitt hovedvirke. Her utretter han mirakler for markeder på jakt etter rimelige og vellagete viner, som Segada. Du får altså en usedvanlig vellaget vin til en billig penge; kroner 78,50 (varenr. 32127, bestilling). Som nok er en smule for sitrusfrisk og slank for retten men som er super til eksempelvis skalldyranretning - eller når du ikke har råd til å kjøpe chablis.

Enda rimeligere er korsikanske Terra Vecchia Vermentino. En ganske kraftig og kanskje litt uelegant hvitvin men som likevel har nok friskhet til å følge maten. Og så er prisen svært så lav; bare kroner 74,50 (varenr. 31869) for 1999-utgaven som også finnes i boks (kr 298 for 3 liter). Utmerket når du har mange gode venner og lite penger på konto.

Fyldig blomkålsuppe med røykt laks og pesto rosso

4-8 porsjoner (Pris pr porsjon ca kroner 22-44)

200 g røykt laks skåret i strimler
1 salathode

Pesto rosso:
12 soltørkete tomater i olje
saften av 1 sitron
1 dl olivenolje
bladene fra 2 kvister timian
10 store basilikumblader
1 dl tomatjuice
4 ansjos
6 kapers
2 ss ajvar/tyrkisk pepperpasta (alt. 1 ss chilipasta, eller 1 ss finhakket rød chili)
Ha alle ingredienser i blender og kjør til passe tykk pasta. Juster tykkelsen med tomatjuice. Du skal kunne forme "egg" med en spiseskje uten at den renner utover.

Suppe:
2 blomkål
1 l melk
(1 ss smør hvis du bruker lettmelk)
salt og pepper
½ ts malt muskatnøtt
1/2 dl matfløte
Kok opp melken under omrøring. Ha i blomkålen som du har skåret i små buketter. La koke til den er mør. Kjør i blender til puré. Smak til med salt, pepper og muskat. Varm opp, spe eventuelt med litt vann og pisk inn fløten.

Skyll salaten. Fordel suppen i tallerkener. Legg et salatblad i hver tallerken. Legg et "egg" med rød pesto oppi hver "salatskål". Fordel laksestrimlene oppå "eggene". Server umiddelbart sammen med godt hvitt brød.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her