årets kokk
Er dette den neste Bocuse d’Or-vinneren?

Er dette den neste Bocuse d’Or-vinneren?

Christopher Davidsen fra Restaurant Søstrene Karlsen i Trondheim ble Årets Kokk 2015.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2015 - 14:52

Stavanger-gutten Christopher Davidsen er den eldste kandidaten i Årets Kokk 2015 og til daglig konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim. Seieren i Årets Kokk gjør at 32-åringen skal representere Norge i Bocuse d’Or Europa i Budapest i mai 2016. Hvis han kvalifiserer seg der, går han videre til Lyon i 2017.

Slik forberedte Ørjan Johannessen seg til gull i Bocuse d'Or

Det var med følgende to retter Christopher vant foran de fem andre kandidatene:

Her er de seks kandidatene som konkurrerte i Årets Kokk 2015

Stekt laks med sukkertare og sprø elementer, kamskjell «Stokkøya» med fennikel og brunet smør, kråkeboller med selleri, østersblad og sitron, «temperert og syltet salat med grønnsaker», norsk agurksalat med syltede neper, rødløk og kaviar luftig pepperot-mousseline og stekt kamskjell vinaigrette.

Andebryst stekt på skroget med eplesirup fra Hardanger, «cocotte» med myk sylte på andelår og røkte hjerter, steinsopp-«pute» med potet og skjørbuksurt, rødbete og jordskokker fra Jæren, eple-«beignet» med byggryn og selleri, andesjy på hals og krås og syrlig trøffelemulsjon med stekt andefett.

Her vises Christopher Davidsens anderett fram for dommerne.

Sølv gikk til Christian Andre Pettersen, Spiseriet i Stavanger og bronse til Øyvind Bøe Dalelv, Statholdergaarden i Oslo. 

Christian Andre har satt seg som mål å representere Norge i Lyon «om det så skal ta 30 år» siden han lovet faren det før denne døde i 2013. Vi kan vel forvente å se Christian Andre i neste Årets Kokk som finner sted i 2017. Den eneste som har alle tre Bocuse-medaljene, Rasmus Kofoed, brukte ni år av sitt liv til å få gullet. Han var også en av årets jurymedlemmer som hovedsakelig bestod av norske Bocuse d'Or-deltakere gjennom tidene. 

Les historien om denne bragden

Årets Kokk er den gjeveste norske tittelen en norsk kokk kan smykke seg med. Forskjellen til NM i kokkekunst er gjerne at Årets kokk-kandidatene har noen flere års erfaring bak seg og har deltatt i flere konkurranser. Til begge konkurransene må du kvalifisere seg gjennom en meny. En av kvalifiseringsoppgavene var å lage en amuse bouche av fenalår. Ganefryd er det (nye) norske ordet for amuse bouche og den beste appetittvekkeren var det Christopher Davidsen som sto for.

Prisen for den litt ulne betegnelsen «beste identitet» gikk til Øyvind Bøe Dalelv og beste commis ble Christopher Davidsens Håvard Christian Werkland. Den 13 mann store juryens begrunnelse var «engasjement, tempo og samspill».

En helt ny pris på initiativ fra jurymedlemmene Eyvind Hellstrøm og Ørjan Johannessen var Årets gull-commis. Den vant ikke overraskende Jimmy Øien som hjalp Ørjan Johannessen til gull i Lyon.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her