Drikke
Eselvinen i storform

Eselvinen i storform

I nytappet årgang er denne barberaen enda mer herlig upretensiøs enn sist.
Aase E. Jacobsen
21 September 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I mangel av evne til å huske fremmedartete navn har vi en tendens til å gi viner kallenavn. Da den rimelige barberaen, Carussin Asinoi Barbera d'Asti 2013 (49922), kom på markedet for drøyt tre år siden ble den en umiddelbar hit, og fikk like raskt navnet "eselvinen" - takket være sin eselhode-etikett og for så vidt også navn, asinoi betyr omtrent "vårt esel".

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mer trøkk
Innehaveren Bruna Ferro skal være lidenskapelig opptatt av esler og har 11 av dem på gården. At hun også er opptatt av vinen synes, for eselvinen er i storform, saftig og frisk og et funn til hverdagslige gleder som pasta og hjemmelaget pizza.

Selv om jeg tviholder på flaske, finnes nesten samme vinen i boks. Forskjellen er at boksutgaven er litt lettere. Mer trøkk er det i Carussin Barbera d'Asti Cru Lia Vi 2013 (51289) som kommer fra en enkeltvinmark med kalkholdig leirjordsmonn. Hvilket gir vinen god dybde og flott syrefriskhet.

Funn til prisen
Carussin jobber etter veldig naturlige prinsipper med null bruk av fremmedgjær, og heller ingen annen inngripen i fremstillingen enn svovel i små mengder. De 22 hektarene med vinmarker dyrkes på biodynamisk vis, med de naturlige begrensningene i utbytte det gir. Prisene på disse vinene er derfor imponerende gode. Og restene etter fremstillingen av barberaene ender opp i en herlig grappa, Carussin Vinacca di Barbera Asinoi (53293).

Beliggenheten midt i Asti-området, i San Marzano Oliveto, tilsier at også moscatodruer dyrkes. Også denne vinen, Carussin Moscato d' Asti Filari Corti 2014 (53289), er et funn i sin prisklasse.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her