Ettertraktet utfordring

I Galicia og Rias Baixas produseres noen av Spanias beste hvitviner av druen albariño. Men det spesielle klimaet er en rammebetingelse som gir livet for vinbonden en ekstra dramatisk dimensjon.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2000 - 14:19

Galicias taggete og værutsatte kyststripe har mye til felles med norskekysten bare at den er enda grønnere og helt frostfri. Kanskje var det derfor vikingene gjorde utallige raid her for 1000 år siden. Eller kanskje var det for vinens del, for etter sigende skal druedyrking ha foregått helt siden romertiden, og vikingene var som kjent glade i godt drikke. Vindruedyrkingen er imidlertid den største forskjellen mellom det nordeuropeiske atlanterhavsklima og Galicias. Eller Rias Baixas som den vinproduserende delen av området benevnes.

I dette usedvanlig fuktige klimaet - luftfuktigheten vaker oppunder 100 gjennom hele vekstsesongen - er vindruedyrking en stor utfordring. Selv om vi snakker om Spania, er den klimatiske distansen til eksempelvis Rioja og Navarra enorm. Nedbørsmengden er tre ganger så stor. Og gjennomsnittstemperaturen i vekstsesongen er på linje med de nordligste vindyrkingsområdene i Europa.

Perfekt til sjømat
Her må druene altså kjempe mange kamper før de ender som vin. - Vi har alle typer tenkelige sykdommer som måtte ramme vinstokkene her, understreker Richard Grant, eksportdirektør for Pazo de Barrantes og fortsetter: -Meldugg er et konstant problem. Og det er umulig å unngå bruk av sprøytemidler for å bekjempe denne plagen. Derfor er økologisk drift lite utbredt. Men produktene blir stadig bedre og mer miljøvennlige.

Det er derfor ikke mange druetyper som klarer å tilpasse seg disse forholdene. Røde druer er nesten ikke-eksisterende og de vinene som lages er av relativt beskjeden interesse. Den ypperste og dominerende sorten er den hvite albariño som dessuten er unik for dette klimaet. Og er for øvrig den samme druen som dyrkes helt nord i Portugal på den andre siden av elven Miño (Minho) men der under navnet alvarinho.

En av årsakene til at denne druen klarer seg bedre enn alle andre i dette regnfylte hjørnet av Spania er at den modnes i løpet av en måned. Normalt er det solrikt og svært varmt fra 15. juli frem til nærmere 15. september og det er akkurat den tiden denne druesorten som er relativt liten med tynt skall, trenger for å utvikle det riktige forholdet mellom sukker og syre.

Albariño gir normalt fruktige viner med god friskhet og lett avtrykk fra det granittholdige jordsmonnet som hovedsakelig består av sand. Den flotte syren disse vinene byr på gjør dem til det mest perfekte følget til den galiciske sjømaten som alltid kommer rett fra havet og opp i grytene eller på grillen. Og alene er verdt en tur til området.

Gjenoppdaget sent
Albariños opprinnelse er forskerne ennå ikke kommet til enighet om. Noen tror den har felles opphav med riesling og andre antyder sauvignon blanc. Fremtidige DNA-tester vil gi svar på spørsmålet.

Alle er i hvert fall enige om at druen ble brakt til området fra Frankrike, trolig av franske munkeordner som slo seg ned i området på 1200-tallet. Katedralen i Santiago de Compostela som skal huse de jordiske levningene til apostelen Jacob innehar en meget sterk posisjon i det katolske kirkesamfunn og har vært et mål for pilegrimer i tusen år. I Middelalderen valfartet en halv million pilegrimer til området, og hvor det er pilegrimer er det også vinproduksjon. Slik oppnådde vinen herfra en høy status gjennom store deler av det forrige årtusen.

Det er også en tett link mellom områdets sjømat og kirken, for fortsatt bruker pilegrimene kamskjellet som symbol. Kamskjell heter som kjent coquille St. Jacques på fransk - og det betyr rett og slett sankt Jacobs skjell. Kamskjellet er naturlig nok symbolet for denne regionen.

Området fikk en kraftig knekk etter phylloxera og det var først på åttitallet at vin fra Rias Baixas ble gjenoppdaget. Det var jappetid i Spania, og chice restauranter i Madid og Barcelona var på jakt etter hvite viner tilpasset det moderne kjøkken. Spanske hvitviner hadde på den tiden ennå ikke gjennomgått ansiktsløftningen som vi kjenner i dag. Men Rias Baixas-vin er tradisjonelt blitt konsumert mens den er ung og frisk. Vinen falt derfor raskt i smak.

Høye priser
På 20 år er beplantningen av vinstokker mer enn tidoblet innen Rias Baixas. I dag dekker vinmarkene ca 2000 hektar fordelt på 4.400 vinbønder! De fleste vinmarkene er altså små hagebruk. Det finnes kun 150 vinproduserende enheter innen DO''et. Og bare 20-30 med en produksjon på mer enn 2.500 flasker.

På grunn av de mange små enhetene som er relativt tynt beplantet er produksjonen begrenset, ca 8,5 millioner flasker i 1999 for hele DO''et. Selv om usedvanlig regnrike år som 1998 kan redusere volum til under en tredel. Mesteparten av dagens produksjon, faktisk hele 90 prosent, konsumeres innenlands.

Hvitvinsforbruket er i motsetning til resten av verden fortsatt i vekst i Spania. Vin fra Rais Baixas er noe av det mest ettertraktede og oppnår derfor svært høye priser sammenlignet med eksempelvis hvitvin fra naboområdene lenger inn i landet. De høye prisene skaper imidlertid problemer i eksportmarkedene. Men motivasjonen for å eksportere er likevel økende blant produsentene.

Foto: Jan H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her