–EU støtter simpel «Kina-vin»

–EU støtter simpel «Kina-vin»

Pengestøtte går til produkjon av annenrangs eksportvin, mistenker kinesisk vintopp.

Wang Zuming, generalsekretær i i den kinesiske vinprodusentforening, CADA (China Alcoholic Drinks Industry Association), retter alvorlige anklager mot EU støtte til unionens vinbønder.

Han mistenker at pengestøtten går til produksjon av dårlig vin for det kinesiske markedet. CADA har merket seg at det selges et stort antall europeiske viner i Kina til ren kostpris. Det stiller de kinesiske vinprodusentene i en vanskelig posisjon, sier Zuming, som er gjengitt i The Drink Business.

LES OGSÅ: Frankrike fremdeles overlegen

Generalsekretæren har bedt den kinesiske regjeringen om å undersøke saken.

LES OGSÅ: Burgund-stolthet solgt til kinesisk casinokonge

Ifølge The Drink Busniess kan det være flere årsaker til Wang Zumings utspill.

Kina produserer i dag 75 prosent av vinen som selges i landet, men andelen er sterkt synkende. Kina importerer stadig mer vin, og i første halvdel av 2012 steg importen med 12 prosent i forhold til i samme periode i fjor. Dette får konsekvenser for Kinas egen produsenter, som det er CADAs oppgave å beskytte, skriver tidsskriftet.

LES OGSÅ: Kina opp på fjerde

Det peker også på solcellepaneler som årsak til den kinesiske bekymringen. CADAs utspill kan være starten på en kinesisk gjengjeldelsesaksjon etter at EU nylig iverksatte undersøkelse av salget av kinesiske solcellepaneler til Europa. Kineserne har i løpet av de siste årene oversvømmet verdensmarkedet med billige paneler til urealistisk lave priser.

Det har fått mange europeiske produsenter til å be EU om å ta affære. USA har allerede startet sin egen granskning av ultrabillige solcellepaneler fra Kina, skriver The Drink Business.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen