Brennevin
Få whiskyer smaker så mye sjø som denne

Få whiskyer smaker så mye sjø som denne

Old Pulteney-destilleriet er sterkt preget av nærheten til Nordsjøen. Også whiskyen smaker av sjøsprøyt og nordavind.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2015 - 10:03

Old Pulteney er et av de aller nordligste destilleriene på det skotske fastlandet. Beliggenheten på den nordøstligste spissen av Skottland, bedre kjent som det naturskjønne området Caithness, gjør at neste stopp er norskekysten. Båndene til våre forfedre lar seg fortsett avlese i stedsnavnet: Caithness er Katanes på norrønt.

Men stedets whiskyhistorie går selvsagt ikke så langt tilbake som til da vikingene besøkte skottekysten. Whiskyen er et resultat av at markedskreftene, og ikke bare naturkreftene, fikk et grep på denne utposten.

 

Spesiell historie

Vi snakker først og fremst om rushet på havets sølv, silda. På det meste hadde Pultneytown (i dag Wick) flere enn 10.000 fiskere og 1.000 fiskebåter som alle jaktet på silda som fantes i enorme mengder utenfor kysten. Så mange menn samlet på ett sted skapte samtidig et gyllent marked for et annet produkt, nemlig maltwhisky. Mens sildeeventyret var på sitt mest intense, nærmere bestemt i 1826, ble destilleriet etablert.

Det var drivkraften bak sildeeventyret, Sir William Pulteney, som ga navn til både byen og destilleriet.

Som silda, var imidlertid ikke whiskyen påtenkt det lokale markedet alene. Men på grunn av Pultneytowns isolerte beliggenhet måtte alt gå sjøveien, både råvarer som bygg og ferdig destillert vare. Både sølv og gull forlot altså Pultneytowns havn i store mengder på den tiden.

 

I dag er sildefisket historie. Men på samme måte som sildefisket fikk problemer, har ikke destilleringen foregått uten hindringer siden den gang. Forbudstiden, to verdenskriger og årene som fulgte gjorde sitt, men fra 1995 er det Inver House Distillers som eier Old Pulteney. Denne thaieide gruppen har også Speyburn, Knockdhu, Balblair og Balmenach i porteføljen.

Spesielle panner

Området er selv i dag ganske så isolert, og Old Pulteney har sitt særpreg i behold. Det innebærer et uttalt sjøpreg, men i liten grad røykkarakter Fenolinnholdet måler fattige 2-3 ppm (parts per million), noe som er identisk med «røyksvake» Bruichladdich. Fraværet av røyk gjør også at whiskyens sjøkarakter blir mer tydelig.

I tillegg er whiskyens store viskositet og munnfølelse dens fremste kjennetegn. Det er et resultat av destillasjonspannens form og størrelse. På grunn av de trange forholdene i destillerilokalene måtte pannene spesialtilpasses. Pannen til den første destillasjonen, wash still, måtte demonteres og settes sammen på nytt. Den ser unektelig litt snål ut, men det er særlig pannen til den andre destillasjonsrunden som avgjør stilen. Old Pulteney-flasken er for øvrig en kopi av denne pannen.

 

Høyden og formen på «halsen» har mye å si for whiskyens karakter, og Old Pulteneys oljeaktige munnfølelse kommer av den lave og tykke, kraftig bøyde halsen. Den er faktisk helt u-formet, noe som er et sjeldent syn. Denne formen sørger imidlertid for at en større andel av de tyngre esterne blir med i den endelige whiskyen. Når man ser hvor trangt det er i destillasjonslokalet, er det lett å mistenke gründerne for å ha prioritert det praktiske framfor det smaksestetiske.

Spesielle lagringsforhold

Men siden destilleriet og utstyret fortsatt er det samme, etter snart to hundre år, må det likevel ha vært et godt valg. Det er ikke bare pannene som har overlevd tidens tann. Også øvrige metoder er håndverkspregete. Old Pulteney er fortsatt et lite destilleri med sine to særpregete panner hvilket gir en årlig kapasitet på en million liter.

Og fortsatt brukes vann fra den samme lille bekken som forbinder destilleriet med Loch Hempriggs noen kilometer inn i landet.

 

Den yngste whiskyen de lager er 12 år gammel. Den har, den omtalte formen på pannen til tross, mye fruktfedme og -sødme, noe smør og salt karamell. Saltpreget kommer enda mer fram i ettersmaken og med litt vann. Munnfølelsen er stor og god.

Mens denne er modnet i bourbon-fat, har den 21 år gamle versjonen også whisky fra sherryfat i blandingen. Den tappes for øvrig ved 46 prosent. Siden den også er mer konsentrert, trenger den vann. Det frigjør mer av de karakteristiske salt- og sjøaktige aromaene samtidig som den blir lettere å drikke.

Med jevne mellomrom lanserer Old Pulteney andre vellagrete whiskyer, som ikke uventet er svært ettertraktete, gitt destilleriets relativt begrensete produksjon.

Den høye konsentrasjonen og det uttalte saltpreget i de godt lagrete utgavene skyldes forholdene whiskyen modner i. De jevnt lave temperaturene året rundt og den høye luftfuktigheten med mye sjøsprøyt sørger for en svært langsom modning som bidrar med større raffinement over tid.

 

Den 12 år gamle utgaven er ellers en interessant ingrediens i drinker. Old Pulteney har selv utviklet noen oppskrifter på varme drikker. At de er varme er lett å forstå, for her blåser det alltid friskt, selv på den «varmeste» sommerdagen.

Foto: Old Pulteney, Reuben Paris, John R Carter (iStockphoto)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her