Brennevin
Fakta om Armagnac

Fakta om Armagnac

Armagnac-distriktet ligger i fylkene Gers, Landes og Lot-et-Garonne – cirka 10-12 mil sør for Bordeaux – og som ellers i Frankrike, er også produksjonen av armagnac underlagt strenge bestemmelser når det gjelder druetyper, lokalisering, destillasjon og la
Redaksjonen
18 Juli 2013 - 10:42

Fakta om Armagnac

Armagnac omfatter – i følge loven fra 25. mai 1909 – områdene Bas Armagnac, Haut Armagnac og Armagnac-Tenarèze. De beste armagnacene kommer fra Bas Armagnac. Her ligger 57 prosent av vinmarkene, og jordsmonnet som består av sand og silt (slamavleiringer), gir en fruktig, lett og delikat eau-de-vie. De neste 40 prosentene vinmarker finner en i Armagnac-Tenarèze. Her er jordsmonnet basert på leire og kalkstein, noe som gir en mer rik og fyldig eau-de-vie som passer for mange år på fatlageret.

Haut-Armagnac blir gjerne kalt «hvit» armagnac på grunn av de store mengdene kalkstein i området. Området ble først beplantet med vinstokker på 1800-tallet – på grunn av stor etterspørsel. I dag eksisterer vinmarkene fortsatt, men avkastningen utgjør bare tre prosent av totalproduksjonen.

Det er anslagsvis 40-50 negocianter, ni kooperative kjellere og 300 produsenter involvert i armagnac-produksjonen, og årlig tappes rundt seks millioner flasker. Av disse eksporteres rundt 45 prosent til 132 land.

Druene (Ugni-blanc, Folle Blanche, Colombard og Baco) kommer fra et område på 37.000 mål (3.700 hektar) – mens potensialet innenfor de tre områdene er på hele 140.000 mål. Armagnac fikk sin Appellation Contrôlée (AOC) 6. august i 1936.

Baco 22A– noe for seg selv

Druene som dyrkes i Armagnac er valgt på grunn av forskjellige egenskaper, blant annet på grunn av evnen til å tilpasse seg klima og jordsmonn. Totalt benyttes cirka ti varianter. Druer som ugni blanc, folle blanche og colombard er godt kjent, men baco er noe for seg selv. Dette er en krysning av folle blanche og noah, og baco ble utviklet etter vinlusangrepet av Monsieur Baco som var lærer – og interessert i druer. Druetypen har funnet seg vel til rette i Bas-Armagnac der den gir et rundt og mildt brennevin med hint av moden frukt – spesielt etter lang lagring.

Det har vært litt opp og ned med populariteten til Baco i de høyere kretser, og en periode var det ikke lov å bruke druen. Den ble så godkjent i 2005, men det ryktes at godkjenningen ville forsvinne. Det siste er at Baco kun kan benyttes til å lage vin som siden skal brennes og foredles til armagnac.

L’alambic armagnaçais

Mens naboene i nord (les: Cognac) sverger til dobbel destillasjon, ble dette forbudt i armagnac etter vinlusas herjinger. Forklaringen skal være at både enkeltpanner og dobbelt destillasjon gir større tap enn den kolonnen som nå benyttes; en kontinuerlig kolonne som ble patentert i 1901. Pannen inneholder gulv med klokker. Vinen forvarmes i beholderen som inneholder kjølespiralen før den ledes inn i kolonnen over øverste gulv. Vinen renner nedover i kolonnen mens temperaturen øker.

Nederst i kolonnen går alkoholene over i dampform. Dampen går så fra toppen av kolonnen til kjølespiralen. Destillatet, eau-de-vie, skal ha en alkoholstyrke på maksimum 72 prosent – og det kan heller ikke være svakere enn 52 prosent. Som oftest holder brennevinet fra 52 til 60 prosent.

Ellers skal selvsagt all brenning foregå innenfor det geografisk avgrensede området. De fleste har fastmonterte kolonner, men det er også noen som kan henges bak på traktoren. I våre dager er det kun seks personer igjen som har ambulerende destillasjon som arbeid.

Destillasjonen må være avsluttet innen 31. mars året etter vinhøsten, men mange produsenter velger å destillere så raskt som mulig på grunn av høy gjennomsnittstemperatur i Armagnac – noe som kan gi dårlig vin om den lagres for lenge. Destillatet legges så på fat der de fleste er på 400 liter.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her