Brennevin
Fakta om Armagnac

Fakta om Armagnac

Armagnac-distriktet ligger i fylkene Gers, Landes og Lot-et-Garonne – cirka 10-12 mil sør for Bordeaux – og som ellers i Frankrike, er også produksjonen av armagnac underlagt strenge bestemmelser når det gjelder druetyper, lokalisering, destillasjon og la
Redaksjonen
18 Juli 2013 - 11:42

Fakta om Armagnac

Armagnac omfatter – i følge loven fra 25. mai 1909 – områdene Bas Armagnac, Haut Armagnac og Armagnac-Tenarèze. De beste armagnacene kommer fra Bas Armagnac. Her ligger 57 prosent av vinmarkene, og jordsmonnet som består av sand og silt (slamavleiringer), gir en fruktig, lett og delikat eau-de-vie. De neste 40 prosentene vinmarker finner en i Armagnac-Tenarèze. Her er jordsmonnet basert på leire og kalkstein, noe som gir en mer rik og fyldig eau-de-vie som passer for mange år på fatlageret.

Haut-Armagnac blir gjerne kalt «hvit» armagnac på grunn av de store mengdene kalkstein i området. Området ble først beplantet med vinstokker på 1800-tallet – på grunn av stor etterspørsel. I dag eksisterer vinmarkene fortsatt, men avkastningen utgjør bare tre prosent av totalproduksjonen.

Det er anslagsvis 40-50 negocianter, ni kooperative kjellere og 300 produsenter involvert i armagnac-produksjonen, og årlig tappes rundt seks millioner flasker. Av disse eksporteres rundt 45 prosent til 132 land.

Druene (Ugni-blanc, Folle Blanche, Colombard og Baco) kommer fra et område på 37.000 mål (3.700 hektar) – mens potensialet innenfor de tre områdene er på hele 140.000 mål. Armagnac fikk sin Appellation Contrôlée (AOC) 6. august i 1936.

Baco 22A– noe for seg selv

Druene som dyrkes i Armagnac er valgt på grunn av forskjellige egenskaper, blant annet på grunn av evnen til å tilpasse seg klima og jordsmonn. Totalt benyttes cirka ti varianter. Druer som ugni blanc, folle blanche og colombard er godt kjent, men baco er noe for seg selv. Dette er en krysning av folle blanche og noah, og baco ble utviklet etter vinlusangrepet av Monsieur Baco som var lærer – og interessert i druer. Druetypen har funnet seg vel til rette i Bas-Armagnac der den gir et rundt og mildt brennevin med hint av moden frukt – spesielt etter lang lagring.

Det har vært litt opp og ned med populariteten til Baco i de høyere kretser, og en periode var det ikke lov å bruke druen. Den ble så godkjent i 2005, men det ryktes at godkjenningen ville forsvinne. Det siste er at Baco kun kan benyttes til å lage vin som siden skal brennes og foredles til armagnac.

L’alambic armagnaçais

Mens naboene i nord (les: Cognac) sverger til dobbel destillasjon, ble dette forbudt i armagnac etter vinlusas herjinger. Forklaringen skal være at både enkeltpanner og dobbelt destillasjon gir større tap enn den kolonnen som nå benyttes; en kontinuerlig kolonne som ble patentert i 1901. Pannen inneholder gulv med klokker. Vinen forvarmes i beholderen som inneholder kjølespiralen før den ledes inn i kolonnen over øverste gulv. Vinen renner nedover i kolonnen mens temperaturen øker.

Nederst i kolonnen går alkoholene over i dampform. Dampen går så fra toppen av kolonnen til kjølespiralen. Destillatet, eau-de-vie, skal ha en alkoholstyrke på maksimum 72 prosent – og det kan heller ikke være svakere enn 52 prosent. Som oftest holder brennevinet fra 52 til 60 prosent.

Ellers skal selvsagt all brenning foregå innenfor det geografisk avgrensede området. De fleste har fastmonterte kolonner, men det er også noen som kan henges bak på traktoren. I våre dager er det kun seks personer igjen som har ambulerende destillasjon som arbeid.

Destillasjonen må være avsluttet innen 31. mars året etter vinhøsten, men mange produsenter velger å destillere så raskt som mulig på grunn av høy gjennomsnittstemperatur i Armagnac – noe som kan gi dårlig vin om den lagres for lenge. Destillatet legges så på fat der de fleste er på 400 liter.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her