Drikke
Fanatisk god pinot noir
Foto: (Felton Road)

Fanatisk god pinot noir

Det er ingen skrivefeil, men en beskrivelse inspirert av produsenten selv.
26 Mars 2009 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Entusiastiske Nigel Greening og hans team på Felton Road i Central Otago, New Zealand, hevder nemlig at når en vin er verd å lage, så bør den også være verdt å lages på en fanatisk måte. Og det legges heller ingen ting mellom når deres pinot noirer skal bli til vin, verken i vinmarken eller i vinkjelleren.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nær sagt selvsagt jobbes det biodynamisk og svært manuelt og tradisjonelt. Det brukes kun villgjær og gjæringen foregår utendørs i små kar. Druene gjæres hele. Vinene får dessuten stort sett "være i fred" til de er klare, bortsett fra tre daglige såkalte punch downs i de første ukene av uttrekkstiden. De verken omstikkes, klares eller filtreres før tapping.

Gunstig jordsmonn
Skikkelig "hippievin" med andre ord, og Greenings lange og nå etter hvert også grå lokker understreker inntrykket. Men du verden for en opplevelse. Felton Road Pinot Noir 2009 (61527) er en usedvanlig kompleks og elegant pinot noir med flott konsentrasjon. En vin som er nydelig i dag, og som vil utvikle seg videre i minst 10 år. En vin som nå er tilgjengelig i Norge, om enn i et svært begrenset kvantum.

Felton Roads pinot noir sammenlignes ofte med det beste fra Burgund og Oregon, og de klimatiske forholdene i Bannockburn er absolutt sammenlignbare. Beliggenheten i verdens sørligste vinregion sikrer et kjølig klima. Dalen vingården ligger i er omkranset av høye fjell, og jordsmonnet er veldig gunstig for kvalitetsvin med et tynt lag med avleiringsjord over skifer og under der også kalkholdige lag og grus. Et jordsmonn som gir røttene lett tilgang til de store og næringsrike dybder.

Fløyelsmyk og konsentrert
Vår vin kommer fra ulike parseller i Felton Roads opprinnelige vingård, Elms, som i dag teller drøyt 14 hektar. Herfra kommer også Elms Block 3 og 5 hvor den siste fremhever seg med en urteaktig karakter og stor rikdom.

I tillegg lages det enkeltvinmarkspinoter fra henholdsvis Calvert og Cornish Point som begge er å få kjøpt på polets spesialbutikker Briskeby i Oslo og Walkendorffsgate i Bergen. Eller via FIXME: Link format not implemented: tilleggsutvalget.

Den første er ekstremt elegant og floral, kompleks men på den svært delikate siden. Den siste er svært konsentrert med stor fylde og samtidig fløyelsmyk og deilig. Disse vinene lages naturlig nok i enda mindre kvanta enn hovedvinen, men noen få flasker er blitt tilgodesett norske restauranter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Felton Road Pinot Noir 2009 (61527)

Slik bestiller du fra tilleggsutvalget
Det er ikke noe i veien for at du kan bestille den til ditt lokale polutsalg, men minstekvantum er gjerne seks flasker.

Du sender da en epost til kundesenter@vinmonopolet.no og får deretter en bekreftelse på når varene kan hentes.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her