Fanatisk god pinot noir

Det er ingen skrivefeil, men en beskrivelse inspirert av produsenten selv.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Entusiastiske Nigel Greening og hans team på Felton Road i Central Otago, New Zealand, hevder nemlig at når en vin er verd å lage, så bør den også være verdt å lages på en fanatisk måte. Og det legges heller ingen ting mellom når deres pinot noirer skal bli til vin, verken i vinmarken eller i vinkjelleren.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Nær sagt selvsagt jobbes det biodynamisk og svært manuelt og tradisjonelt. Det brukes kun villgjær og gjæringen foregår utendørs i små kar. Druene gjæres hele. Vinene får dessuten stort sett "være i fred" til de er klare, bortsett fra tre daglige såkalte punch downs i de første ukene av uttrekkstiden. De verken omstikkes, klares eller filtreres før tapping.

Gunstig jordsmonn
Skikkelig "hippievin" med andre ord, og Greenings lange og nå etter hvert også grå lokker understreker inntrykket. Men du verden for en opplevelse. Felton Road Pinot Noir 2009 (61527) er en usedvanlig kompleks og elegant pinot noir med flott konsentrasjon. En vin som er nydelig i dag, og som vil utvikle seg videre i minst 10 år. En vin som nå er tilgjengelig i Norge, om enn i et svært begrenset kvantum.

Felton Roads pinot noir sammenlignes ofte med det beste fra Burgund og Oregon, og de klimatiske forholdene i Bannockburn er absolutt sammenlignbare. Beliggenheten i verdens sørligste vinregion sikrer et kjølig klima. Dalen vingården ligger i er omkranset av høye fjell, og jordsmonnet er veldig gunstig for kvalitetsvin med et tynt lag med avleiringsjord over skifer og under der også kalkholdige lag og grus. Et jordsmonn som gir røttene lett tilgang til de store og næringsrike dybder.

Fløyelsmyk og konsentrert
Vår vin kommer fra ulike parseller i Felton Roads opprinnelige vingård, Elms, som i dag teller drøyt 14 hektar. Herfra kommer også Elms Block 3 og 5 hvor den siste fremhever seg med en urteaktig karakter og stor rikdom.

I tillegg lages det enkeltvinmarkspinoter fra henholdsvis Calvert og Cornish Point som begge er å få kjøpt på polets spesialbutikker Briskeby i Oslo og Walkendorffsgate i Bergen. Eller via FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="tillegg"> tilleggsutvalget .

Den første er ekstremt elegant og floral, kompleks men på den svært delikate siden. Den siste er svært konsentrert med stor fylde og samtidig fløyelsmyk og deilig. Disse vinene lages naturlig nok i enda mindre kvanta enn hovedvinen, men noen få flasker er blitt tilgodesett norske restauranter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2018

Produsent:
Felton Road
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
New Zealand
Område:
Central Otago
Pris:
454,90 kr
Varenummer:
6152701
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Slik bestiller du fra tilleggsutvalget
Det er ikke noe i veien for at du kan bestille den til ditt lokale polutsalg, men minstekvantum er gjerne seks flasker.

Du sender da en epost til kundesenter@vinmonopolet.no og får deretter en bekreftelse på når varene kan hentes.
 

Felton Calvert 2007

Produsent:
Felton Road
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
New Zealand
Område:
Pris:
489,30 kr
Varenummer:
6297501
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Felton Cornish 2007

Produsent:
Felton Road
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
New Zealand
Område:
Pris:
489,30 kr
Varenummer:
6297601
94 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen