Dagens rett

Fersk suppe servert med kjøtt og bollegrøt

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet

Tradisjon, hverdagsmat eller festmat. Uansett bakgrunn eller anledning; fersk kjøtt og suppe er deilig og varmende, og perfekt som helgemiddag.
22 Januar 2022 - 01:00

Fersk kjøttsuppe finnes det like mange varianter og oppskrifter på som det finnes bygder i Norge. Denne kommer med bollegrøt som er en tradisjon fra gamle Vestfold. Det virker kanskje merkelig å ha boller med mandler og kardemomme til en salt rett, men det smaker faktisk utrolig godt. 

Er du fortsatt ikke overbevist, kan du fint lage den uten. Men den sur-søte løksausen må med. 

Fersk suppe servert med kjøtt og bollegrøt

Fersk suppe servert med kjøtt og bollegrøt

Fremgangsmåte

La kjøttet trekke (ikke koke) 1 ½ - 2 timer i lettsaltet vann med suppekvast som du lager av det grønne på grønnsaker. Midtvinters kan du erstatte suppekvasten med to laurbærblader. Noen tilsetter også et par biter hel ingefær. Rens og del grønnsakene. Kok dem i kraft til de er møre.

Kjøttet skjæres pent opp og serveres etter suppen med grønnsakene, kokte poteter og sursøt- eller løksaus laget med kjøttkraft. Du kan også bruke kokevann fra potetene til denne sausen, da blir den lettere.

Slik lager du løksaus

Bollegrøt:
Rør sammen bollegrøten og la den stå kaldt til den skal brukes. Server suppen rykende varm med grønt dryss. Bollegrøten, det kokte kjøttet og grønnsakene settes på bordet, så gjesten selv kan velge - enten eller.

Bollene skal altså ikke koke, men legges rett i suppetallerkenen ved hjelp av en liten skje og helle kraften over. Den tar man direkte i suppen med teskje (uten noen koking først).

Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her