Finalist 2: Gourmet for folket

Den andre finalisten i årets store kokebokkonkurranse er velkjent fra Oslos restaurantverden - Ole Jonny Eikefjord.
Redaksjonen
05 November 2008 - 09:50

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2008".
 
Eikefjords første
Gourmet for folket er Ole Jonny Eikefjords første kokebok, og består av ti treretters menyer, og egne kapitler på småretter, ost, vin og grunnleggende tips for gourmeten.
 
Han har også fått med seg kjøkkensjefene fra sine tre restauranter, Eik, Fjord og Eik Annen Etage, som har laget hver sin treretters meny.
 
Lett tilgjengelig
Grunnlaget for boken ligger i de gode råvarene som er tilgjengelig i vanlige velassorterte butikker over hele Norge. Oppskriftene er laget slik at det skal være enkelt å lage velsmakende gourmetmåltider i hjemmets lune rede.
 
Eikefjord har fått god hjelp av fotograf Werner Anderson til å ta de mange matbildene og andre illustrasjonene du finner i boken.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Gourmet for folket.
 
av Ole Jonny Eikefjord
ISBN: 9788252172874
Veil. pris: 449,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2008 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2008 her (klikk).
 

Bakt torsk med peparrot-beurre blanc og brekkbønner med røykt bacon

Bakt torsk med peparrot-beurre blanc og brekkbønner med røykt bacon

Fremgangsmåte

Bakt torsk:
Forvarm omnen til 100 grader. Dryss salt over og under fisken og la den ligge i 25 minutt. Skyl så av saltet i kaldt vatn og tørk fisken med eit tørkepapir.

Skjer fileten i stykke på ca. 75 g og legg dei på eit steikebrett med olivenolje under og over fisken. Bak fisken i omnen ved 100 grader i ca. 15 minutt.

Brekkbønner med røykt bacon:

Kok opp godt saltet vatn (1 ss salt/ liter vatn). Trim endene på brekkbønnene og ha dei i vatnet og kok dei i 1 minutt. Ta  dei opp av vatnet med ei holsleiv og ha dei i ein bolle med iskaldt vatn med isbita i 2 minuttar. Legg dei over på eit klede eller kjøkkenpapir til dei skal brukast.

Fres baconterningane i smør til dei får gyllen farge. Tilset dei forvella brekkbønnene.

Smak til med litt nykverna pepar og litt salt (ver forsiktig med saltet, for bacon inneheld mykje salt). Varm opp.

Peparrot-beurre blanc:
Finhakk sjalottløk. Bland kvitvin med finhakka sjalottløk i ein kasserolle. La det koke inn til det nesten ikkje er væske igjen. Pisk så inn det usalta smøret (pisk heile tida).

Pass på at sausen ikkje kjem for nær opp mot kokepunktet, for da vil den skilje seg. Smak til med nykverna pepar, salt og riven peparrot.

Peparrot er altfor lite brukt. Peparrota har ein sterk og markant smak som går til det meste. Den kan også vatnast ut så den blir mildare.

Smørsteikte poteter:
Skjer 2 poteter i tynne skiver. Det skal berre vere 4 potetskiver per person. Steik skivene i smør over middels varme til dei blir møre. Dryss litt salt og pepar på.

Soltørka tomatar:
Del tomatane i ca. ½ cm tjukke strimlar og varm dei i ein liten kasserolle saman med oljen. Ta dei opp av oljen og la dei renne av på kjøkkenpapir.

Anrett retten slik som på biletet.

Oppskriften er hentet fra Gorumet for folket av Ole Jonny Eikefjord.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Ole Jonny Eikefjord

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her