Finalist 3: Den store kakeboka

En bok full av søte fristelser og gode tips til hvordan du lager de lekreste kaker signert Sverre Sætre, er årets tredje finalist.
Redaksjonen
12 November 2010 - 06:24

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for tredje gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
 
Norges ledende søtmons
I Den store kakeboka har Sverre Sætre samlet oppskriftene og rådene du trenger for å bli en mester innen den kjøkkengrenen alle egentlig har mest lyst til å beherske (hvis de bare tør innrømme det): kakebaking.

Sætre er Norges fremste konditor og kakemons, mangeårig medlem av kokkelandslaget og eier av Sverre Sætre Konditori på Frogner i Oslo.

Boken Den store kakeboka  utgis på Forlaget Press.

Gode tips
Gjennom boken lærer Sætre oss hvordan vi skal lage alle klassikerne i kaketradisjonen, fra Suksesskake og Sachertorte til bløtkake og blåbærpai.
 
I tillegg gir Sætre også sine beste tips og råd for pynt og fyll, glasur og dekorasjoner - alt sånt som får svigermor til å dåne av misunnelse over kakebordet.

Det er en av Nordens ledende matfotografer, Ingvar Eriksson, som har tatt matbildene, mens Sigurd Fandango har tatt reportasjebildene.

Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra Den store kakeboken.
 
av Sverre Sætre
ISBN: 9788275474191
Veil. pris: 399,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).
 

Sjokoladeparfaitkake

Sjokoladeparfaitkake

Fremgangsmåte

Finhakk sjokoladen. Varm crème fraîche og sukker til kokepunktet i en liten kjele.

Tøm den varme kremen over den finhakkede sjokoladen. Rør det sammen med en slikkepott til du får en glatt masse.

Visp så inn eggeplommene én om gangen. Pisk kremfløten for seg.

La sjokolademassen bli lunken (36-38 °C) før du vender inn fløtekremen med en slikkepott, først havparten, så resten. Tilsett Grand Marnier-likøren.

Smør innsiden av kakeringen med litt soyaolje. Dette for at ringen skal slippe lettere.

Skjær eller stikk ut nøttebunnen med kakeringen. Sett kakeringen på en flat tallerken og plasser bunnen i ringen.

Fyll sjokoladeparfait til toppen av ringen og stryk av med en palett (flat, avlang stekespade) slik at kaken blir helt jevn.

Sett kaken i fryseren og la den stå i fryseren i minst 6 timer til den er gjennomfryst. Kaken kan nå oppbevares 14 dager i fryser, godt innpakket.

Ta kaken ut av fryseren ca. 20 minutter før den skal serveres og la den stå og temperere seg i kjøleskapet.

Parfaiten skal så vidt ha begynt å smelte når du serverer den, da kommer smaken best til sin rett.

Sikt et lag kakao på toppen av kaken før servering, pynt etter ønske.

Kokketips: Varm kakeringen med et varmt, fuktig håndkle e.l. før du skal ta den av, slik at ringen løsner lettere fra kaken.

Oppskriften er hentet fra Den store kakeboken av Sverre Sætre som er finalist til Beste norske kokebok 2010.
 
 

Sendt inn av Sverre Sætre

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her