Finalist 4: Mitt Toscana

Italia, og nærmere bestemt Toscana ligger Dag Tjerslands hjerte nær, og det har resultert i boken som er fjerde finalist i årets kokebokpris.

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for tredje gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
 
Fabelaktige Toscana
Det er vel ingen overdrivelse å si at Italia er Dag Tjerslands store lidenskap, for de siste fem- seks årene har han brukt på å reise på kryss og tvers i Toscana for å lære det Italienske kjøkkens hemmeligheter.
 
Mitt Toscana   er hans reisebrev og kulinariske kjærlighetserklæring med 120 oppskrifter, guider til hoteller, restauranter og severdigheter, et eget kapittel om viner fra området, samt en italiensk ordbok på mat og vin.
 
Boken er illustrert av en av Norges fremste matfotografer, Christian Brun og utgis på Font Forlag.

Tradisjonelt på en ny måte
Tjersland liker å presentere tradisjonelle råvarer og klassiske retter på nye måter, og han er glad i å fremheve norske råvarers posisjon i det italienske kjøkken.
 
Hans ambisjon med denne boka er å åpne leserens øyne, nese, munn og hjerte for det toskanske kjøkken og dets historiske utvikling. 
 
Her hjemme er Tjersland mest kjent som mannen bak restaurant Baltazar, Trattoria Cappucino og Elvebredden Restaurant & Matbar.

Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra Mitt Toscana.
 
av Dag Tjersland
ISBN: 9788281690578
Veil. pris: 399,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> under oppskriften .
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).
 

Vårkylling med vårgrønnsaker og timianskum

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2 stk
store vårkyllinger
12 stk
200 g
hestebønner (bondebønner i belger)
Timianskum
2 dl

Fremgangsmåte

Bein ut lårene på fuglene. Ha på salt og pepper på lårene og stek dem i ovnen på 180 grader i ca. 1 time.
 
Skjær skinnet av skroget slik at du får av skinnet av så helt som mulig. Skjær brystfiletene av skroget. Krydre filetene med salt og pepper.
 
Legg et halvt bryst på skinnets innside. Den andre halvparten legges oppå, motsatt vei. Brett skinnet rundt filetene slik at det overlapper litt.
 
Dra plastfolie over en skjærefjøl, ca. 20 x 30 cm stor. Legg en brystpakke ved kortenden av plasten på siden som er nærmest deg. Brett den nærmeste enden av plasten over kjøttet og rull stramt sammen til en tett pakke.
 
Ta tak i endene og rull dem noen ganger mot fjølen. Knyt for endene så du får tette pølselignende pakker.
 
Varm opp en kjele med vann, ha et termometer for hånden. Varm vannet til 70 grader. Legg i rulladene og la dem trekke til kjernetemperaturen er 65 grader, i ca. 50 minutter. Sjekk temperaturen med et steketermometer - stikk det inn slik at spissen kommer midt i rulladen.
 
Ta de sammenrullede brystene ut av plasten og klapp dem forsiktig tørre med et kjøkkenklede eller kjøkkenpapir. Varm 2 ss olje i en stekepanne og brun kyllingen på alle sider.
 
Forvell (kok opp i godt saltet vann i et par minutter) i mellomtiden gulrøttene og avkjøl dem i isvann. Skrell dem med fingrene ved å dra av skallet.
 
Rens hestebønnene ut av belgen, forvell dem noen sekunder i kokende vann og avkjøl dem i isvann. Press bønnekjernene ut av den tynne hinnen som er rundt slik at du får møre fine og grønne bønner.
 
Skrell nederste del av aspargesene med en aspargesskreller eller potetskreller. Knekk av den nederste harde delen av stilken.
 
Stek aspargesene nesten møre i litt olivenolje. Tilsett gulrøtter og bønner og vend sammen til alt er gjennomvarmt. Tilsett persille og vend sammen.
 
Timianskum:
Kok opp kyllingkraft og melk. Trekk kjelen av plata og legg i timian. Legg på lokk og la det stå og trekke et par timer.
 
Sil og smak til med salt og pepper. Visp opp til skum med en stavmikser.
 
Legg alt pent opp på en stor tallerken, pynt med timianskum og server med en gang.
 
Oppskriften er hentet fra Mitt Toscana av Dag Tjersland som er finalist til Beste norske kokebok 2010.
 

Sendt inn av

Foto: Christian Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Beste norske kokebok 2010
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Norli og www.aperitif.no , Nordens største nettsted om mat og drikke, "Beste norske kokebok 2010".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 17 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 8. - 17. november 2010 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 19. november 2010, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her .
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
• Selgende design og kommersielt potensiale
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Odd Ivar Solvold, stjernekokk og kokebokforfatter, innehaver Solvolds
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Per Borglund, matskribent og eier av Norges største kokeboksamling
 
 
Foto: Christian Brun

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen