Finalist 4: Stiansen inviterer til fest

Den fjerde finalisten i den store kokebokkonkurransen er et av Norges fremste kulinariske par, Annette og Bent Stiansen.

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2008".
 
Feststemt fra Stiansen
Med mer enn 50 års erfaring til sammen på det å stelle i stand til fest både privat og profesjonelt, har Annette og Bent Stiansen lansert sin egen festbok.
 
Stiansen inviterer til fest har mer enn 150 oppskrifter fordelt på 20 festmenyer, så her vil du kunne finne noe som passer for enhver anledning og enhver lommebok.
 
Planlegging og tips
En viktig ting når du skal ha fest er å planlegge godt, og til hver av rettene får du hint om hva du kan forberede i god tid før selve dagen. Du får også gode tips til invitasjoner, pynting av bord og organisering av kjøkkenet.
 
Boken er også interaktiv i og med at du kan gå inn på en egen nettside om boken for å hente ut handlelister, finne vinforslag og få andre gode råd.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Stiansen inviterer til fest.
 
av Annette og Bent Stiansen
ISBN: 9788281690028
Veil. pris: 450,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2008 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> under oppskriften .
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2008 her (klikk).
 

Honning- og pepperstekt andebryst

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1,2 kg andebryst
1 ss salt
1 ts pepper
1 ss solsikkeolje
1 dl honning
1 lime
2 ss knust sort pepper
 
Tilbehør (klikk på de røde lenkene i Frengangsmåte) :
 
Pastinakkpuré
Smørkokte sukkererter
Ristede epler
Solbærsaus  

Fremgangsmåte

Snitt ned i andeskinnet i fine strimler, salte og pepre andebrystene.
 
Varm en panne med litt olje og stek andebrystene med skinnsiden ned i ca. fem minutter til fettet smelter og skinnet blir brunt og sprøtt.
 
Stek brystene ett minutt på kjøttsiden. Ta vare på det smeltede andefettet til eplene. Etterstek brystene i ovn i fem minutter ved 180 grader. La dem hvile i 30 minutter på et lunt sted.
 
Varm honning til den blir flytende og tilsett limesaft og knust sort pepper. Ved servering pensles brystene med honningen og varmes i tre minutter i ovn ved 225 grader med grillelementet på.
 
Skjæres i skiver og anrettes med pastinakkpuré , smørkokte sukkererter , ristede epler og solbærsaus (klikk på lenkene for å se egne oppskrifter). 
 
Forberedelser:
Sausen kan lages tre dager i forveien. Pastinakkpuré kan lages to dager før servering. Andebryst kan snittes dagen i forveien. Andebryst kan brunes tre timer før servering og stekes en halv time før. Eplene kan stekes tre timer før og varmes i ovn ved servering. Sukkerertene kokes ved servering.
 
Oppskriften er hentet fra boken Stiansen inviterer til fest av Annette og Bent Stiansen.
 

Sendt inn av

Foto: Guri Dahl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Beste norske kokebok 2008
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2008".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 31 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 3. - 13. november 2008 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 14. november 2008, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her .
 
De enkelte bøkene vurderes etter følgende kriterier:
• Design / forside
• Bildekvalitet / trykk / papirvalg
• Brukervennlighet
• Kvalitet på oppskriftene
• Tilgjengelighet på råvarer benyttet i oppskriftene
• Blir man "sulten" av boken?
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene. Juryen består av:
 
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
• Kjersti O. Hartmann, seksjonsleder, Norli Universitetsgaten
• Gulla Aase Formo, Innovasjon Norge, prosjektleder Taste of Norway
• Harald Berger, matfaglig konsulent, Kulinarisk Akademi
• Knut Stene Johansen, professor i litteratur og matskribent

 
Foto: Mette Møller (matbilde fra Den siste fristelse).

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen