Finalist 5: Familiekokeboka

Tospannet Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen er med Familiekokeboka siste finalist ut i konkurransen om å bli Beste norske kokebok 2009.

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
800 oppskrifter
I det Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen skulle ta fatt på en ny kokebok, tok de utgangspunkt i det daglige spørsmålet - hva skal vi ha til middag i dag?
 
Familiekokeboka er ment nettopp som en brukskokebok som skal gi deg en rekke oppskrifter og ideer til å gjøre det lettere og morsommere å lage mat hver dag.
 
Boken har mer enn 800 oppskrifter i tillegg til en mengde gode tips til tilbehør, og smarte kokkeknep for å gjøre matlagingen lettere og morsommere.
 
- Vi har tatt utgangspunkt i den maten vi liker best å lage selv, oppskrifter som er både enkle å lage og lette å like. Og så forsøker vi å lære leserne at kunsten ligger i tilbehøret: Det skal ikke mer enn noen gode grønnsaker til for at kyllingbrystet ditt blir en fest, sier Tom Victor Gausdal.
 
Sterk forfatterduo
Forfatterene Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen har de siste årene gjort seg bemerket med en rekke kokebøker, og i fjor var deres  Mer en av finalistene til Beste norske kokebok 2008, mens Gausdals Husmannskost ble kåret til verdens beste kokebok i 2006 av en internasjonal jury. 
Til å illustrere boken Familiekokeboka har de fått hjelp av fotografen Sigurd Fandango.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Familiekokeboka .
 
av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen
ISBN: 9788275473620
Veil. pris: 399,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok"> under oppskriften .
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Ole Martin Alfsens brokkolisalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

100 g
Dressing

Fremgangsmåte

Rens brokkoli i små buketter, skrell stilken og kutt denne i staver på størrelse med bukettene.
 
Kok brokkolien i godt saltet vann, sil av og kjøl ned under rennende vann. Legg stilkene i vannet ett minutt før bukettene, og kok bukettene i 1 - 4 minutter etter størrelse. Det skal fortsatt være god tyggemotstand i den.
 
La brokkolien renne godt av seg og tørk den godt slik at den ikke drar med seg uønsket vann i salaten.
 
Skjær soltørkede tomater i strimler, del fetaosten i terninger og kutt vårløken tynt. Ha brokkoli på et serveringsfat og legg feta, soltørket tomat, vårløk og kapers over.
 
Tips:
Du kan godt bruke gressløk eller purre i stedet for vårløk. Og friske cherrytomater i stedet for soltørkede. Har du andre grønnsaker i kjøleskapet, ikke nøl med å blande dem inn.
 
Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell over. Dryss eventuelt over litt frisk oregano eller andre urter til slutt.
 
Oppskriften er hentet fra boken Familiekokeboka av Tom-Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen som er finalist til Beste norske kokebok 2009.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Beste norske kokebok 2009
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Norli og www.aperitif.no, Nordens største nettsted om mat og drikke, "Beste norske kokebok 2009".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 30 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 9. - 18. november 2009 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 20. november 2009, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her .
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Bent Stiansen, stjernekokk og vinner av fjorårets pris
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Per Borglund, kokebokanmelder og eier av Norges største kokeboksamling
 
 
Foto: Pål Røhdal

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen