Flytende jordbær

En jordbærduftende og -smakende musserende vin av god kvalitet kan du trygt nyte mens du venter på de norske jordbærene. Vår utvalgte vin er dessuten noen hestehoder foran andre viner innen sin klasse.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2004 - 10:12

Aromatisert vin tilhører ikke dette nettstedets foretrukne type vin. Årsaken er for det første at vin smaker best når de naturlige aromaene får komme fram. For det andre at de tilsatte aromaene ofte er både kunstige og mindre gode. Men Fresita (34205) er av et helt annet kaliber enn det vi har smakt før.

Den er nemlig tilsatt friske jordbær og det avsløres lett både gjennom fargen som er uklar samt duft og smak. Duften er naturtro og selvsagt intens med så vel jordbær som bringebær og tropisk frukt. Smaksanslaget er friskt med tydelig jordbærpreg, lett sødme som balanseres av bra syrer, jordbær og tropisk frukt i finishen. Deilig servert godt avkjølt som velkomstdrink eller som en forfriskning etter maten - spesielt godt mottatt vil den blir i lune vår- og sommerkvelder.

Selvsagt kan ikke jordbærsmaken konkurrere med friske norske jordbær når de er på sitt beste, men det er nå tross alt en drøy måned til vi kan drømme om dem. Fresita er laget av chilenske jordbær og det er faktisk Chile som er kilden til det store jordbæret (i motsetning til det viltvoksende markjordbæret) slik vi kjenner det i dag. I 1717 ble planten tatt med til Europa av franskmannen Amédé Frézier som naturlig nok har bidratt med det franske (italienske og spanske) navnet til dette for oss så norske bæret.

For tre hundre år siden var dette en meget eksotisk frukt som raskt falt i smak hos det kongelige hoff. På den tiden var det Ludvig 15. som regjerte, kongen som er mest berømt for sine utallige elskerinner. Etter sigende skal hans dronning ha funnet opp kombinasjonen av champagne og jordbær, kanskje som trøst for sin manns utroskap? Uansett ble jordbær høyeste mote.

Utover 1800-tallet ble det chilenske jordbæret krysset med blant annet nordamerikanske sorter til det som er dagens hovedart, fragaria ananassa, som igjen har dannet utgangspunkt for de mange sortene som dyrkes blant annet her til lands.

Vinbasen i Fresita er nær sagt selvsagt chilensk hvitvin av druene chardonnay og sauvignon blanc som er gjæret nesten helt ut en alkoholprosent på åtte hvilket betyr at den ikke er helt tørr. Vinen tilføres så bobler gjennom tankmetoden. Før tapping i flasker tilsettes tre prosent frisk jordbærpuré.  Produsent er Vina Manquehue som også lager vanlig vin men som har skaffet seg et navn først og fremst på grunn av Fresita og andre lignende viner tilsatt frisk fruktjuice.

Bestill denne vinen med en gang
Ønsker du å bestille denne vinen trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her