For livsnytere

Du behøver ikke være glad i moderne kunst for å sette pris på denne vinen. Men glad i det gode liv hjelper.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Nittardi Chianti Classico Artist Label 2006 (40808) er nemlig dekorert av en internasjonalt berømt kunstner ved navn Mimmo Paladino, en italiener som faktisk også har stilt ut i Oslo, på Kunstnernes Hus (i 1985). Etiketten han har laget er veldig sommerlig og fargefrisk med elementer av druer og olivenblad. Helt i tråd med årets sommermote og i hvert fall mer fristende enn 2005-årgangen som Yoko Ono hadde ansvar for.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Flott fasthet
Det er bare en begrenset andel av "opplaget" som ikles denne etiketten. Men alle flaskene som havner i Norge har den, i tillegg til at flasken er pakket inn i "gavepapir" med samme design. En flott gaveide med andre ord.

Men mottakeren bør også evne å sette pris på god vin. For det er det den er i første rekke. Og 2006 er hakket hvassere enn de foregående utgavene. Samtidig som den rager over de fleste "vanlige" chianti classicoer. Den er fyldig med rik og deilig mørk bærfrukt, krydder jordsmonn og en del fat som likevel er godt integrert. Gode syrer og tanniner gir flott fasthet og et lagringspotensial på minst 10 år.

Flott riserva
Druene kommer fra høytliggende vinmarker, ved rundt 500 m.o.h. i det gylne triangelet som dannes av San Donato, Panzano og Castellina in Chianti. Altså midt i hjertet av Chianti Classico. Og mer klassisk kan det knapt bli, for Nittardi oser av historie. På 1500-tallet var vingården eid av selveste Michelangelo. Derav satsingen på kunst.

Det siste kvarte århundret er det en tysk familie som har sørget for å bringe eiendommen opp i Chianti-teten. Men det er aldri snakk om stordrift, fortsatt er det bare 12 hektar vinmarker som også gir en flott riserva, og 4 med oliventrær. Ekspansjonen Nittardi har gjennomført de siste ti årene er utenfor Chianti, nærmere bestemt på vestkysten, i Maremma, hvor de også lager god vin.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her