For mye salt i mineralvann

I fjor drakk nordmenn hele 75 millioner liter vann på flaske. Og trenden er økende. Noen typer naturlig mineralvann inneholder imidlertid så mye salt at EU vurderer å merke dem med en advarsel.

Oslo (NW): EU vurderer nå å merke enkelte typer naturlig mineralvann med at de er uegnet for barn under seks år eller personer som lider av visse sykdommer. Utgangspunktet for EUs bekymring er at enkelte typer naturlig mineralvann inneholder høye verdier av mineraler og salter. - Sjekk saltinnholdet i naturlig mineralvann, er oppfordringen fra Statens næringsmiddeltilsyn.

- Særlig natriumklorid, altså vanlig bordsalt, kan det bli for mye av, sier produktsjef Inger Elise Iversen i Hansa Borg Bryggerier, som selger mineralvannet Olden. Hun opplyser at anbefalt maksimumsgrense for daglig saltinntak er fem gram. I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg om lag det dobbelte hver dag.

Regelverk
- Naturlig mineralvann kan inneholde verdier av mineraler, salter og andre kjemiske forbindelser som ikke bør tilføres menneskekroppen i unødige mengder. Friske voksne mennesker tar ikke skade av et moderat forbruk, men folk med lidelser som høyt blodtrykk eller nyresvikt bør ikke få i seg for mye salt, sier rådgiver Atle Wold i Statens næringsmiddeltilsyn.

Han opplyser at det ikke er adgang til å fjerne noe av saltet i naturlig mineralvann. Reglementet sier nemlig at naturlig mineralvann ikke skal være gjenstand for annen behandling enn utskillelse av ustabile stoffer som jern og mangan, eller tilførsel eller fjerning av kullsyre.

Inger Elise Iversen i Hansa opplyser at natriumklorid utgjør en relativ liten bestanddel i de norske naturlige mineralvannmerkene.

- Vårt mineralvann Olden har et moderat saltinnhold. Vannet i Blåfjellskilden falt som snø for 5000 år siden, og har siden ligget godt beskyttet av isen. I tillegg er fjellet på Vestlandet ganske hardt, og det skilles ut bare moderate mengder mineraler fra fjellgrunnen, sier Iversen.

Slovakisk versting
Hun opplyser at særlig enkelte russiske og østeuropeiske merker av naturlig mineralvann kan ha skyhøye verdier av natriumklorid. En versting er det slovakiske mineralvannet Cigelka, som har hele 8127,9 milligram salt per liter. Det er langt mer enn anbefalt daglig maksimumsgrense her til lands. Det ungarske mineralvannet Mira har 4800 milligram natriumklorid per liter. Det svenske mineralvannet Ramlösa er heller ikke akkurat best i klassen med sine 200 mg/l. Det verdenskjente merket Vichy Célestines har hele 1265 mg/l.

- Sjekk om saltinnholdet er oppgitt på etiketten. Ofte står det Na+ eller Sodium. Saltinnholdet skal angis i milligram per liter, sier Iversen.

Innholdet av natriumklorid i noen merker naturlig mineralvann:
Aquas Verdes (Spania) 2720,0 mg/l
Apollinaris (Tyskland) 410,0 mg/l
Farris (Norge) 400,0 mg/l
Ramlösa (Sverige) 200,0 mg/l
San Pellegrino (Italia) 43,6 mg/l
Alpenrose (Sveits) 5,4 mg/l
Buxton (Storbritannia) 24,0 mg/l
FontVella (Spania) 13,1 mg/l
Perrier (Frankrike) 14,5 mg/l
Caledonian (Storbritannia) 6,6 mg/l
Evian (Frankrike) 5,5 mg/l
Vittel (Frankrike) 3,8 mg/l
Aqua Vera (Italia) 2,0 mg/l
Olden (Norge) 1,9 mg/l

Kilde: Mineral Waters of the World.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen