Forførende billig

Om du ikke er Italia-frelst fra før, så blir du det med denne herlige og ikke minst billige vinen.
Aase E. Jacobsen
24 Februar 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er sjelden at en så billig vin vekker så mye begeistring som denne. Årsaken er at Benedetto Lombardi Rosso Frusinate 2008 (59897) er et fantastisk godt bilde på Italia. På de enkle, men så smaksrike og minnerike måltidene, på menneskene og den varmen de utstråler, samt ikke minst deres sjarm. 

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Uritaliensk karakter
Om det høres ut som en dårlig reklame, så får det være. Men slik er denne vinen. Den bestod dessuten "syretesten" med glans: Å stå uten kork ett døgn. Resultat: Den ble bare bedre, åpnet seg mer og fikk frem enda mer av sin uritalienske karakter. Det modne bærpreget, jordsmonnsaromaene, krydderet og for ikke å glemme den veldig gode syren som gjør den så saftig og forfriskende, er som skapt for italienske måltider.

Den stammer fra Frusinate som ligger utenfor Roma i Lazio. Den er laget av cesanese, montepulciano og sangiovese. En ganske vanlig blanding på disse breddegrader, men det er særlig den første druen som er sterkt knyttet til Lazio. Cesanese betyr noe sånt som keisernes drue. Og keiserne er altså cæsarene som regjerte i Roma.

Keisere og pornostjerner
Vår vin er ikke helt representativ for vinen de romerske keiserne drakk. For det første er den jo ikke en ren cesanese. Men den henter sine druer fra Frusinate i Frosinone-provinsen sør for Roma. Som er kjent (under DOC-et Cesanese di Piglio) for å være den beste kilden for denne druen. I dette kuperte landskapet trives cesanese nemlig veldig godt selv om antall hektar ikke er hva det en gang var. Totalt antall for hele landet er færre enn 1000 hektar, så den er i ferd med å lide samme skjebne som så mange andre unike italienske druer.

Med mindre den får mer oppmerksomhet av typen den fikk da den amerikanske pornostjernen Savanna Samson valgte den som sin første vin under navnet Sogno Uno (drøm nummer én). Denne vinen fikk Parker til å løsne på snippen og gi 91 poeng. Nå var heller ikke denne en ren cesanese, men god nok dokumentasjon på at både romerske keisere, pornostjerner og Parker har noe til felles, nemlig god smak.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her