Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Forfriskende til torsken

Fra Nord-Portugal kommer en lekkerbisken av en hvitvin og en saftig og syrefrisk rødvin med et for tiden sjeldent moderat alkoholinnhold som begge er topp til torsken.
Aase E. Jacobsen
18 Januar 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det nordportugisiske vinhuset Solar de Serrade tilhører kremen innen vinho verde. Men det var først i 1999 at vingården begynte å sette navnet sitt på etiketten. Før den tid overlot familien Lameiro Afonso druene sine til kooperativet i Monção som er vinho verde grand cru. Og selv om vingården stammer fra 1600-tallet, kom Lameiro Afonso på banen så seint som i 1984.

Deres Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2014 (42594) er et strålende eksempel på hvor raffinert denne til tider utskjelte vintypen kan være. Mineralpreget er på nivå med en god chablis premier cru. Her er også tydelig innslag av sjø, som gir assosiasjoner til de beste muscadeter, samt ikke minst svært gode toner av gule og grønne frukter, både søte og bitre. I munnen er den svært fruktig med et fint bakteppe av mineraler, veldig gode syrer og en lang ettersmak med innslag av sitrus, særlig appelsin. Denne vinen fikser det meste fra sjøen, så vel skalldyr naturell som mer forseggjorte fiskeretter gjerne med skalldyrsaus. Samt vinterens store skreimølje med både lever og rogn eller også pysevrien med smørsaus i stedet for lever. Forseggjorte klippfiskretter er også perfekt.

Solar de Serrade lager også noe som høres ut som en motsetning, nemlig en rød vinho verde. Selv om vinho verde i dag forbindes med hvitvin, var 80 prosent av vinen herfra rød for hundre år siden. Selv om den fortsatt står for nærmere halvparten av produsert volum, har overgangen til hvitvin parkert rødvinen i skyggen. I hvert fall når det er snakk om oppmerksomhet utenfor det lokale markedet. Og det er trist for rød vinho verde er en vinstil som i dagens marked er svært sjelden. Med et alkoholnivå på maksimalt 11,5 prosent og god syrefriskhet er dette så langt unna den søtladne stilen som verdens vinmakere har lagt sin elsk på, du kan komme.

Selv om mange av de røde vinene herfra ikke er verd å bry seg om, og derfor har et veldig begrenset marked, har Solar de Serrade bevisst satset på å lage kvalitetsvin av de høyst lokale røde druene. Derfor er Solar de Serrade Vinho Verde 2012 (43868) er svært vellykket vin i sin kategori. Saftig og forfriskende med kjøttfulle røde og mørke bitre bær, røyk, krydder og jordsmonn i så vel duft som smak. Friskheten får følge av lett bitterhet mot slutten, og ettersmaken er parfymert med svakt innslag av røyk. En superb vin til torskemølja og ikke minst til en lang rekke retter med klippfisk, særlig der hvor den formelig flyter i olivenolje.

Denne rødvinen som bare lages i et antall av 10.000 flasker er basert på druene pedral, vinhão og brancelho. Hvis du aldri har hørt om dem før, er det ikke så rart for de eksisterer knapt utenfor regionen. Mens pedral både er lett i farge og alkohol, er vinhãos rolle å gi farge og et visst tanninbitt og brancelho sørger for konsentrasjon gjennom sin lave avling.

Men det er alvarinho som er husets viktigste drue. Av den lages to viner hvorav den rene og beste er tilgjengelig i Norge. Jordsmonnet på denne 22 hektar store vingården er hovedsakelig granitt og de hvite vinene får derfor en viss likhet med de beste muscadet'ene. Men det er ikke bare jordsmonn og den lavtytende og aromatiske alvarinho som forklarer forskjellen til det du oftest kommer over av vinho verde. Klimaet er varmere og litt tørrere hvilket sikrer bedre modning og høyere alkohol. Derfor er den hvite vinen mer alkoholrik enn den røde, men 12,5 prosent er likevel ikke spesielt høyt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her